Hlavní obsah

Rooney je hroťák, má jasno trenér Albionu. Hodgson zároveň slíbil nominovat mladíka Kanea

Manchester/Praha

Pod Van Gaalem letos v Manchesteru United nastupuje v záloze, v národním týmu však platí za útočníka číslo jedna. „Pro mě je to gólový hráč, který patří na hrot,“ prohlásil na adresu Waynea Rooneyho trenér anglické reprezentace Roy Hodgson. Kouč Albionu zároveň slíbil, že k příštím zápasům nominuje i forvarda Harryho Kanea z Tottenhamu.

Foto: Reuters

Rozzuřený Wayne Rooney reaguje na žlutou kartu, kterou obdržel od rozhodčího Marka Clattenburga v ligovém duelu proti West Hamu.

Článek

Rooney = útočník. Tato rovnice platila takřka po celou kariéru kapitána Rudých ďáblů. Po příchodu Louise van Gaala na Old Trafford se však trochu změnila. Rooney se totiž mnohem častěji pohybuje na pozici ofenzivního záložníka.

S novým postem přišla i nová role. Rodák z Liverpoolu se nyní musí zapojovat i do bránění, a tak se už příliš nedostává do zakončení. Od nového roku v úvodních pěti zápasech Premier League nevystřelil na bránu soupeře ani jednou.

„V Manchesteru to má těžké. Konkurence v podobě Van Persieho či Falcaa je obrovská. A jestli je podle Van Gaala nejplatnější v záloze, já to respektuji," pravil Hodgson v rozhovoru pro anglickou fotbalovou asociaci.

Rooney patří na hrot

„Je to hráč, který dokáže zahrát v podstatě kdekoliv. Nepřekvapilo by mě, kdyby jednou nastoupil na pravém beku," zhodnotil Rooneyho univerzálnost Hodgson. „Pro mě je to ale gólový hráč, který patří na hrot."

Rooney v probíhající kvalifikaci o EURO 2016 zaznamenal ve čtyřech duelech tři branky. Celkově jich má už 46. V historické reprezentační tabulce střelců už stíhá vedoucího Bobbyho Charltona, na kterého ztrácí tři góly.

„Doufám, že ve střílení branek bude pokračovat i nadále," dodal reprezentační kouč.

Kane se pravděpodobně dočká premiéry už na konci březnaTrenér Albionu také potvrdil, že k zápasům proti Litvě (27. března) a Itálii (31. března) poprvé povolá jednadvacetiletého Harryho Kanea z Tottenhamu. „Během svého působení u reprezentace jsem už vyzkoušel mnoho mladých hráčů, a tak nevidím důvod, proč bych nevzal Kanea," řekl.

„Zaslouží si šanci. Vedle Rooneyho, Welbecka či Sturridge ještě poroste," doplnil Hodgson.

Svým věkem spadá Kane ještě do jednadvacítky, kde debutoval před rokem a půl právě pod Hodgsonem. „V současnosti není pro nás první volbou, ale pokud se z vás v tak mladém věku pomalu stává hvězda v Tottenhamu, tak to o něčem vypovídá."

Kane letos doslova zastínil ostatní útočná esa Kohoutů Roberta Soldada či Emannuela Adebayora. Bilance dvacet tří tref v třiceti pěti utkáních hovoří za vše.

Reklama