Hlavní obsah

Ani tápání Sparty, ani epidemie v Plzni Vrbu neovlivnily. To absence v pohárech ho mrzí

Praha

Jarní tápání Sparty, která zatím stále hledá svou podzimní tvář, reprezentačního kouče Pavla Vrbu nijak neirituje. Chřipková epidemie, jež v minulém týdnu skosila polovinu plzeňského mančaftu, ho z míry rovněž nevyvedla. I při nominaci na další díl kvalifikace o EURO proti Lotyšům zůstal věrný své filosofii a vsadil na fotbalisty těchto dvou klubů. Sparta jich má v devatenáctičlenném kádru pět, Plzeň čtyři, přičemž další zřejmě ještě přibudou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenérovi reprezentace Pavlu Vrbovi nezamotalo hlavu ani tápání Sparty, ani epidemii v Plzni.

Článek

Samo sebou, že počty mohly být vyšší už teď. Kdyby se totiž letenský železný muž Kadeřábek v předchozím ligovém kole v derby s Duklou nezranil, docela určitě by měl mezi Vrbovými vyvolenými místo.

„Je jen malá pravděpodobnost, že by se dal do 28. března do pořádku," přiznal reprezentační kouč, že i on doufal v malý zázrak a rychlejší uzdravení mladého beka pro Spartu i národní tým tolik důležitého.

Lafata? Vrba nad ním neváhal

Na další sparťanské fotbalisty však bez sebemenšího váhání dál sází, i když letenskému týmu se nedaří tak, jako na podzim. Ani výsledkově, což remízy v Ostravě a Jablonci potvrdily, ba ani herně, čehož důkazem byla rovněž partie na severu Čech.

„Chápu, že diváci by chtěli vidět gólovou přestřelku a hodně branek, ale pro mě měl tento duel parametry kvalifikace evropského poháru, protože sleduji i taktické věci," bral Vrba v ochranu zmiňovaný zápas a tudíž i jeho aktéry.

Letenského snajpra Davida Lafatu, který si ve čtyřech jarních utkáních připsal na konto jen jeden gól, mezi nimi.

„Nevidím důvod, proč by dál neměl být součástí reprezentačního týmu. Na podzim si v něm vytvořil velmi pevnou pozici, my byli úspěšní a on byl součástí úspěchu, protože pro náš způsob hry je důležitý," argumentoval Vrba.

Plzeňský počin trenér ocenil

Stejně tak ho do pochybností neuvedla chřipkové epidemie, která dopadla na plzeňské fotbalisty a zákonitě se na nich podepsala.

„Samozřejmě že pociťujeme tréninkové manko, které musíme dohánět. Síla logicky chybí, takže je to náročné. Však jsme také zápas s Duklou dohrávali vyloženě na vůli," přiznával plzeňský obránce David Limberský po nedělním duelu na pražské Julisce.

V reprezentačním kádru na Lotyšsko ale samozřejmě figuruje, protože do kvalifikačního duelu chybí dva týdny. A během nich by měl výpadek dohnat nejen Limberský, ale další plzeňští fotbalisté, na něž Vrba ukázal. Pilař, který se po prodělané chřipce na Julisce na trávníku vůbec neobjevil, mezi nimi.

„Kvituji tenhle plzeňský počin. Nastoupit mohl, ale Plzeň dala přednost tomu, aby se Pilař dal zdravotně do pořádku a trénoval," chválil reprezentační kouč rozhodnutí trenéra Viktorie Koubka.

Na koho ještě ukáže ve středu?

Na Pilaře se pojede ve středu samozřejmě do Plzně podívat. Stejně jako na Procházku, Limberského či Koláře, na něž už ukázal. Ale samo sebou i na slávistického snajpra Škodu či třeba domácí fotbalisty Rajtorala a Petrželu, což jsou další hráči, kteří mohou v doplněné nominaci na Lotyše figurovat.

Ani plzeňská chřipková epidemie, ani tápání Sparty na rozhodování reprezentačního kouče Pavla Vrby vliv nemělo. Jedno ho však na Spartě i Plzni přesto mrzí.

„Problém vidím v tom, že ani jeden z těchto klubů už neúčinkuje v evropských pohárech. Na podzim to hráčům Sparty i Plzně hodně pomohlo, protože pohárové zápasy mají jiné tempo i kvalitu," připomíná Vrba, přesto je přesvědčen, že navzdory tomu jeho tým i další díl kvalifikace s Lotyšskem zvládne a udělá další krok směrem k evropskému šampionátu ve Francii v příštím roce.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články