Hlavní obsah

Kým nahradit marody? Vrba odpověď zná

Praha

Proti listopadovému utkání s Islandem došlo k vynuceným změnám v obraně české fotbalové reprezentace. Zraněni jsou Kadeřábek a Sivok. Trenér národního týmu Pavel Vrba ale ví, kým při pokračování kvalifikace chybějící opory nahradí, jen to nechce před utkáním prozradit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během tréninku české fotbalové reprezentace před utkáním s Lotyšskem.

Článek

„Předpokládám, že Lotyši budou hrát podobně jako v Nizozemsku ze zabezpečené obrany. Hledal jsem proto ofenzívní krajní obránce, schopné podpořit útok," konstatoval Vrba. „Gebre Selassie hraje v Brémách pravidelně a vybudoval si v mužstvu velmi dobrou pozici," uvedl kouč k situaci na pravém okraji obrany, kde mu včera definitivně vypadl jako druhá varianta Rajtoral, jenž se s virózou vrátil domů.

Na místě stopera má jistotu Michal Kadlec. „Je to levák a na tomto místě odehrál výborné zápasy, není důvod o něm pochybovat. Na pozici pravého stopera je tu víc variant. Chci tam dát hráče, který nejen dobře brání, ale má i konstruktivní přihrávku," uvedl Vrba.

Limberský jasnou volbou

„Například proti Nizozemsku tam hrál velmi dobře Procházka, ale předpoklady mají i Suchý a Holek," trochu mlžil kouč. Přednost zřejmě dostane Procházka, který nejvíc odpovídá trenérovým představám o ofenzívní podpoře, ale i jistotě uprostřed obranného kvarteta. Na levém okraji je jasnou volbou Limberský.

Dojít může ke změně i ve středové řadě. Tehdy marodícího Váchu v Plzni víc než dobře zastoupil Plašil, který se podílel i na vítězném gólu. „Lukáš je klasický defenzívní záložník, v zápasech s Nizozemskem a v Turecku, kdy jsme potřebovali víc bránit, odvedl obrovský kus práce. Svoji roli před obrannou čtveřicí zvládá perfektně. Jarda už vzhledem k tomu, že hodně zápasů odehrál na kraji středové řady, nebo jako ofenzívní střední záložník, má jiné myšlení. Je tvořivější, má lepší přihrávku dopředu," nabídl srovnání obou hráčů kapitán reprezentace Tomáš Rosický.

A s jakým záměrem trenér Vrba do utkání s Lotyši půjde? „Z naší strany to bude o pozorné obraně, přechodové a útočné fázi. Zápas bude hodně o soubojích a získávání odražených míčů. Budeme také chtít využít standardní situace. Měli bychom se přes jejich obranu prosazovat především naší kombinační hrou," uvedl Vrba, který údajně zvažuje i hru na dva útočníky, tedy s Lafatou a Necidem. „Každý je typově jiný," naznačil kouč tuto variantu.

Reklama