Hlavní obsah

Rosického povzdech: Smutné, když trenéry jsou už ti, proti nimž jsem hrál

zp, dosSport.cz

Promlouval nakřáplým hlasem, ale vědu z toho kapitán české fotbalové reprezentace nedělal. „Nic neobvyklého, každý druhý z nás je na tom stejně. Ale až na nemocného Rajtorala je v mužstvu všechno v pořádku a na Lotyše budeme připraveni,“ ujišťoval Tomáš Rosický před dnešním duelem evropské kvalifikace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický se chystá na Lotyše, další soupeře českého týmu v kvalifikaci ME.

Článek

Mluvíte jen o Rajtoralovi, ale jisté pochybnosti se vznášely i nad startem Limberského. Představovala by jeho případná absence hodně citelnou ztrátu?

Byl to další zásah do sestavy. Nepříjemný, samozřejmě. Ale Limberský nehrál ani předchozí kvalifikační zápas proti Islandu a Pudil ho nahradil. A teď je zase nachystán Hloušek hrající pravidelně bundesligu, pro něhož by to byla šance. A on má fotbalové kvality na to, aby ji využil.

Kvalifikace ČR - Lotyšsko se hraje dnes v 18 h v pražském Edenu, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reporáž můžete sledovat na www.sport.cz

Proti Lotyšům, kdy se od vás tři body čekají, by to zase až takový problém být neměl.

My tři body čekáme také, což je logické. Ale nečeká nás zase až tak jednoduchý zápas, jak se fotbalová veřejnost domnívá. Lotyši sice prohráli v Holandsku jednoznačně, ale také dokázali remizovat s Tureckem.

To všechno jste nastudovali u videa?

Trenér byl dobře připravený a viděli jsme toho tudíž hodně.

Co tedy v dnešní podvečerní partii od protivníka čekáte?

Pohybově velice dobře nachystaného protivníka, který se snaží o rychlý přechod do útoku. Dopouští se ovšem taktických chyb, jichž budeme chtít využít. Každopádně ale musíme jít do zápasu s absolutním nasazením, protože kdybychom podcenili i třeba jen drobné věci, budeme mít s Lotyši problémy.

Na rozdíl od předchozích duelů se bude muset i hra české reprezentace pozměnit. Nebudete vyznávat spolehlivou defenzívu s čekáním na brejky, ale naopak budete muset dobývat lotyšskou obranu.

Víme, co nás čeká, s Islandem to bylo na podzim podobné. Lotyši jsou Islanďanům typologicky podobní. Tedy podobní v uvozovkách. Snaží se zalézt dozadu, zhušťovat obranu a vyrážet dopředu. S Islanďany jsme si poradili a šance si připravovali, s Lotyši si je vytvoříme také a i góly dáme.

Mělo by to být ve srovnání s minulostí snazší, neboť hráči Sparty a Plzně unisono tvrdí, že jsou na podobný herní styl soupeřů už zvyklí...

Naše hra měla až doteď vzestupnou tendenci a chceme v tom pokračovat. Držet míč, jak to trenér požaduje.

Pro vás bude určitě velkým plus, že na rozdíl od předchozích kvalifikačních duelů jste toho v uplynulých týdnech sehrál ve svém Arsenalu mnohem víc, takže budete nastupovat do kvalifikace daleko rozehranější.

Pro mě není rozdíl, zda hraju, nebo ne. Připravuji se pořád stejně.

Zápas s Lotyši pro vás bude mít jistou pikantní příchuť i v tom, že soupeře vede jako trenér Marians Pahars, s nímž jste se potkal na hřišti během evropského šampionátu 2004, kdy jste Lotyše porazili 2:1.

Na zápas si pamatuji, na kouče také. Začíná být ovšem pro mě smutné, když už jsou trenéry ti, proti nimž jsem hrál.

Reklama

Související témata: