Hlavní obsah

Lvíčata jdou na Portugalce bez posil z áčka. Dovalil chystá i tak velké změny

Posily z ačka nedorazily, přesto trenér české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let Jakub Dovalil pro úterní přípravný duel s Portugalskem chystá v základní sestavě radikální změny. „Chtěl bych otestovat nejsilnější možnou sestavu, ale prostě ji nemám, což beru jako fakt," pronesl kouč lvíčat už před páteční přípravou s Anglií. Situace se nijak nezměnila ani před úterním duelem v Edenu (od 18 hodin), jenž je předposledním testem českého výběru před červnovým domácím šampionátem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české jednadvacítky Jakub Dovalil během přátelského utkání s Anglií.

Článek

Je pro vás velkou nepříjemností, že u elitního českého výběru zůstal i po ostře sledované a důležité kvalifikaci s Lotyšskem pro přípravu na Slovensku záložník Krejčí i útočník Kadlec, tudíž nebudete mít šanci vyzkoušet nejlepší možnou sestavu pro evropský šampionát ani v jednom utkání?

Po sobotním utkání s Lotyšskem nastala situace, kdy někteří hráči z áčka odcestovali domů. Situace se prostě vyvinula tímto způsobem. Máme k dispozici jednadvacet hráčů, kterým maximálně důvěřuji.

Už v předstihu ale bylo avizováno, že Kadlec s Krejčím se k vašemu výběru pro přípravu s Portugalskem připojí...

Vše se řešilo po sobotní kvalifikaci s Lotyšskem na manažerské úrovni mezi Dušanem Fitzlem, jenž zodpovídá za první tým, a Jaromírem Šetrlem, v jehož kompetenci je jednadvacítka. Bylo nám oznámeno, že oba hráči zůstávají s prvním týmem, což musíme respektovat. Jak už jsem předeslal, máme jednadvacet hráčů, jimž věříme.

Bude sestava českého týmu ve srovnání s pátečním testem proti Anglii (0:1) hodně odlišná?

Rozhodli jsme se, že dáme šanci klukům, kteří nenastoupili v prvním utkání. V přípravě jsme pracovali s hráči, jež nemají v klubech takové vytížení, tudíž se směrem k jednadvacítce dostávají do zvláštní situace. Ale chceme je vidět v konfrontaci s nesmírně kvalitním protivníkem. A rovněž vyzkoušet odlišné herní varianty.

Na co jste svěřence v přípravě na utkání při rozboru hry portugalského týmu nejvíce upozorňoval?

Hráči protivníka jsou velmi dobří na míči, technicky skvěle vybavení. Základ jejich hry spočívá v narážečkách, schopnosti rychlého přenesení hry do stran, kde skvěle zvládají situace jeden na jednoho. V celé kvalifikaci neprohráli a měli vynikající produktivitu. To vše jsme si ukázali a zdůraznili, co je třeba za takové situace plnit.

Z posledních čtyř zápasů váš tým ani jednou neslavil vítězství. Kladete na výsledek bitvy s Portugalskem z tohoto pohledu mimořádný význam?

Uděláme maximum pro vítězství, protože výsledek národního týmu je důležitý v každém utkání. Nicméně pro nás jsou konfrontace s Anglií i Portugalskem cennější než bitvy se slabšími protivníky, které bychom zřejmě porazili, ale směrem k šampionátu by nám nic neukázaly.

Jak dopadne přípravný zápas hráčů do 21 let mezi Českem a Portugalskem?
Vyhrají Češi
43,8 %
Utkání skončí remízou
21,3 %
Zvítězí Portugalci
34,9 %
Celkem hlasovalo 1022 čtenářů.

Reklama

Související témata: