Hlavní obsah

Do reprezentace se vrací Mareš a Štajner, nechybí Poborský

PRAHA

Do fotbalové reprezentace se po delší přestávce vracejí obránci Pavel Mareš z Petrohradu, Radoslav Kováč ze Spartaku Moskva a ofenzivní záložník Jiří Štajner z Hannoveru. Kouč Karel Brückner je zařadil do nominace na klíčová utkání kvalifikace mistrovství světa proti Nizozemsku 8. října a Finsku o čtyři dny později. Chybějí naopak některé zraněné opory v čele s kanonýrem Janem Kollerem a obráncem Markem Jankulovským.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenéru Brücknerovi komplikovala nominaci zranění.

Článek

V útoku nemůže počítat ani s dalším zraněným vysokým útočníkem Vratislavem Lokvencem, a proto uvažuje o doplnění sparťana Zbyňka Pospěcha, hostujícího v Liberci. "Necháváme to otevřené, protože v sestavě může ještě nastat posun. Navíc hráči ještě hrají do srazu dvě utkání. Typologicky se nám hodí," řekl Brückner na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Konkrétně reprezentační kouč připomněl možné donominování ofenzivního středopolaře Jiřího Jarošíka z Birminghamu a obránce Martina Jiránka ze Spartaku Moskva. "Jiránek je zdravý, ale ještě nenastoupil. Možná bude hrát už v neděli proti Samaře. Jarošík už má také nastoupit," podotkl Brückner.

Největší ztrátou je Koller

Dlouhodobě mimo hru jsou také Jaroslav Plašil, Štěpán Vachoušek a Roman Týce. V úterním utkání Ligy mistrů se zranil i sparťanský univerzál Tomáš Sivok. "Vypadli klíčoví hráči ze základní jedenáctky i ze širšího kádru, ale i tak postavíme silnou základní sestavu," řekl Brückner. "Největší ztrátou je Koller. Ty vazby a součinnost jsou už hodně fixované a jeho absence bude mít dopad ve stylu hry."

V současné době je na marodce také Vladimír Šmicer (stehenní sval), ale v nominaci nechybí. Stejně jako Milan Baroš, jehož trápí achillovka. "Úvahám, že by chyběli, se vyhýbám. To už bychom hodně improvizovali. S Milanem jsem mluvil, nebude tento víkend asi hrát, ale měl by být v pořádku. Totéž Vláďa Šmicer, i když u něj je to trošku bolavější," uvedl Brückner. Po zranění se má v klubu vrátit do hry i obránce René Bolf z Auxerre. "Ještě si budeme volat, ale nemůžu povolat půlku mužstva s otazníky," dodal kouč.

I když v nominačních úvahách figuruje jméno vysokého útočníka Zbyňka Pospěcha, bude trenér v ofenzivě sázet na vyzkoušené opory. "Toto mužstvo má zažitou útočnou filozofii. Dali jsme ve skupině nejvíce branek a v každém zápase ofenzivní síla je, takže to nebude jen Honzou Kollerem. V hráčích z druhého sledu je ofenziva zakomponovaná," uvedl Brückner. Mrzela ho však ztráta Sivoka. "Je to univerzální hráč, kterého si lze dát kamkoliv a dá se využít ve standardkách."

Rozšířená kvalita i kvantita

Po nejdelší pauze se vrací Štajner, který naposledy hrál v březnu loňského roku v přátelském utkání proti Irsku. Mareš nastoupil loni v srpnu proti Řecku a Kováč letos v únoru proti Slovinsku. "Rozšířili jsme kvalitu i kvantitu. Čekají nás dvě utkání a například po Rumunsku jsme přišli o pět hráčů," dodal Brückner.

Podle očekávání byl povolán i Karel Poborský a bude tak po 32 letech prvním reprezentantem z domácí druhé ligy. Naposledy se touto raritou mohl pochlubit Jan Jarkovský z Bohemians v březnu 1973. Brückner dnes uvedl, že se okamžitě po vyhazovu nejzkušenějšího reprezentanta ze Sparty začal informovat o jeho situaci. Podle něj nebude mít působení v druholigovém klubu za tak krátkou dobu na Poborského výkony vliv.

"Z těch špatných to bylo pro Karla nejlepší řešení. V krátkodobém časovém horizontu to nebude mít velký negativní vliv. V delším samozřejmě ano," komentoval to trenér. "Nerad bych se vyjadřoval k tomu, jak by to bylo, kdy tam hrál i na jaře. Doufám, že to tak nezůstane. Myslím, že má chuť hrát velký fotbal a něco si najde."

Ve hře je stále přímý postup

Duel s Nizozemskem se hraje v sobotu 8. října od 20:30 v Toyota Areně na pražské Letné. Vystoupení v základní skupině uzavře český tým ve středu 12. října v Helsinkách proti Finsku.

Čeští fotbalisté se mohou posunut na první pozici jen při zaváhání Nizozemska v posledním utkání s Makedonii. Nyní Brücknerův výběr ztrácí na druhém místě na lídra skupiny čtyři body a má dvoubodový náskok před Rumunskem, které čeká už jen duel ve Finsku. Češi potřebují sbírat body, protože jsou ve hře o přímý postup do Německa i z druhé příčky.

Nominace na Nizozemsko (8. října) a Finsko (12. října):
Brankáři:
Jaromír Blažek (Sparta Praha, 10 startů/0 branek), Petr Čech (Chelsea, 34/0), Antonín Kinský (Saturn Ramenskoje, 5/0),
obránci:
Zdeněk Grygera (Ajax Amsterodam, 34/1), Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck, 20/0), Pavel Mareš (Zenit Petrohrad, 7/0), Zdeněk Pospěch (Sparta Praha, 2/0), David Rozehnal (Paris St. Germain, 14/0), Tomáš Ujfaluši (AC Fiorentina, 41/2), Radoslav Kováč (Spartak Moskva, 3/0),
záložníci:
Tomáš Galásek (Ajax Amsterodam, 46/1), Karel Poborský (České Budějovice, 107/7), Jan Polák (Norimberk, 10/5), Tomáš Rosický (Borussia Dortmund, 48/13), Rudolf Skácel (Heart of Midlothian, 3/1), Vladimír Šmicer (Girondins Bordeaux, 77/26), Jiří Štajner (Hannover 96, 14/2),
útočníci:
Milan Baroš (Aston Villa, 42/26), Marek Heinz (Galatasaray Istanbul, 22/4), Tomáš Jun (Trabzonspor, 8/1).

Reklama