Hlavní obsah

Nováčka Jarolíma nominace překvapila

PRAHA

Českou fotbalovou reprezentaci čekají závěrečné dva duely kvalifikace na MS 2006, na které kouč Brückner nominoval i v posledních týdnech skvěle hrajícího záložníka Hamburku Davida Jarolíma. Šestadvacetiletý středopolař nominaci k dvojutkání s Nizozemskem a Finskem nečekal. "Bylo to i pro mě překvapení," říkal Jarolím na pondělním srazu reprezentace v Praze.

Článek

Záložník druhého celku německé bundesligy se o nominaci dozvěděl po nedělním utkání v Kaiserslauternu. "Zatelefonoval mi trenér Brückner a ptal se, jak jsem na tom zdravotně. To už jsem tušil, o co jde. Těžko by ho zajímalo, jak jsme v Kaiserslauternu hráli," říkal na srazu novinářům Jarolím. Mladší syn současného kouče Slavie Karla s trenérem Brücknerem mluvil naposledy ještě jako člen reprezentační jednadvacítky, kterou před lety Brückner vedl.

V Hamburku měl Jarolím naplánovaný týdenní oddych, rád plány změnil. "Za pozvání do reprezentace jsem strašně rád," tvrdil spokojeně šestadvacetiletý hráč. Za národní celek už mohl nastoupit dřív, pokaždé se ale v nevhodný okamžik zranil.

Zranění mě vždycky přibrzdila

"Nemohl jsem jet na olympiádu 2000 do Sydney, zranil jsem se i před finálovým turnajem jednadvacítek ve Švýcarsku. Zranění mě vždycky přibrzdila, měl jsem smůlu," vzpomínal Jarolím na své zdravotní komplikace.

Jarolím je jediným hráčem současného výběru, který se v seniorském národním celku dosud neobjevil. Mezi zkušenými reprezentanty se nemusí cítit jako úplný nováček, hráče zná z dřívějšího působení. "Znám se s klukama z jednadvacítky, s Ujfalušim jsem hrál v Hamburku," vypočítal Jarolím své dřívější kontakty. "A zahrát si třeba s Poborským by bylo super," dodal.

Zda se dostane alespoň v jednom utkání do hry netuší, šance mu dávají slova kouče. "Byla by škoda Jarolíma nevyužít," říkal v pondělí na srazu Brückner. Na hřišti by se v případě nominace na utkání s Nizozemskem potkal s klubovým spoluhráčem Rafaelem Van der Vaartem.

Holanďani si hrozně věří

"Rafael si dělal legraci, že se potkáme na hřišti," reprodukuje Jarolím slova v současnosti ve skvělé formě hrajícího Holanďana. "Rafael má životní formu, je pro nás hrozně důležitý. V reprezentaci si na něj budeme muset dát pozor," varuje Jarolím. "Holanďani si hrozně věří, jedou do Prahy vyhrát," přibližuje Jarolím psychické rozpoložení sobotního soupeře Česka.

Českému záložníkovi se v probíhajícím ročníku bundesligy také mimořádně daří, stejně jako celému Hamburku. "Styl hry jsem nijak nezměnil. Daří se nám jako mužstvu, trenér Doll dal mužstvu tvář. Pak vyniknou i moje výkony. V Hamburku je obrovská euforie a myslím si, že tým má budoucnost," doufá středopolař týmu, který v minulém týdnu postoupil z prvního kola Poháru UEFA. Další kapitolu letošní famózní sezóny může David Jarolím napsat už v sobotu. Pokud jej trenér Brückner pošle proti Nizozemsku do hry...

Reklama