Hlavní obsah

Šmicer nebude riskovat obnovení zranění

PRAHA

Vladimír Šmicer bude zřejmě chybět v sobotním kvalifikačním utkání s Nizozemskem. Jeho stehenní sval stále není v pořádku a při úterním dopoledním tréninku mu dovolil jen kroužit kolem hřiště. Třebaže by byl Šmicer rád u toho, až vyběhne národní tým na trávník Toyota Areny, pokud nebude úplně zdráv, posadí se podle svých dnešních slov jen do hlediště.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Bývalí spoluhráči z Liverpoolu - Vladimír Šmicer (vlevo) a Milan Baroš. Nad startem obou v kvalifikačním utkání s Nizozemskem visí velký otazník.

Článek

V sobotu by mužstvu velmi rád pomohl, zvlášť, když jeden zkušený fotbalista za druhým mužstvo kvůli zranění opouští. Do zbytečného rizika prý ale nepůjde. "Už mám něco za sebou, abych věděl, že na hřišti musí být jen zdraví hráči. Navíc bych pak nerad další dva měsíce chyběl. To bych přišel nejen o poslední zápas s Finskem, ale i případnou kvalifikaci," upozornil na úkoly, které ještě mohou reprezentaci potkat.

Šmicer zažil všechny největší úspěchy české reprezentace v posledním desetiletí. Pamatuje tedy i propadák v baráži světové kvalifikace před čtyřmi lety a atmosféru, která tehdy v týmu panovala. "S dneškem se to opravdu nedá srovnávat. Tehdy to šlo od deseti k pěti, zatímco dnes je hlavním znakem soudržnost. A i ztráty v podobě zraněných mohou mužstvo spíše semknout," domnívá se záložník Girondins Bordeaux.

Tým se nebojí překážek

Dnešní tým je podle něho mnohem odolnější, panuje v něm dobrá nálada. A nebojí se žádné překážky. "Naše boje o mistrovství světa možná připomínají věčný boj Slavie o Ligu mistrů, ale přesto věřím, že letos bude všechno jinak," řekl optimisticky.

Dokonce věří i tomu, že je velká možnost vyhnout se zrádné baráži. "Klíčový je sobotní zápas. Pokud ho vyhrajeme, nakopne nás to tak, že totéž dokážeme i ve Finsku. A dvě výhry k přímému postupu z druhého místa stačí," řekl.

Základem úspěchu podle Šmicera bude maximálně kolektivní výkon. "Souhlasím s názory, že poslední zápasem v Rumunsku by měl být velkým poučením. Nesmíme se pustit do bezhlavého útočení, musíme si na gól počkat, jak to dělá Chelsea," pokračoval Šmicer.

Ještě důležitější prý ale bude, aby všichni hráči dokázali obětovat své síly ve prospěch kolektivního výkonu. "Před dvěma lety jsme také nebyli v bůhvíjaké formě, ale porazili jsme Nizozemce na Letné 3:1. Pokud zapneme, dokážeme to znovu," věří dvaatřicetiletý fotbalista.

Reklama