Hlavní obsah

Rosický: Davidse dobře znám, už mě nemůže ničím překvapit

Michal OsobaSport.czPrávo

Znovu s tvůrcem hry Tomášem Rosickým může pro kvalifikační utkání s Nizozemskem počítat reprezentační kouč Karel Brückner. Špílmachr německého Dortmundu je už v pořádku a po úterních pětadvacátých narozeninách se na sobotní zápas těší. "S Nizozemci to jsou vždycky kvalitní a pohledné souboje," říká Rosický v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Tomáš Rosický.

Článek

Poslední kvalifikaci jste musel vynechat kvůli zdravotním potížím. Jak jste na tom aktuálně?

Už je všechno v pořádku, nemám vůbec žádné problémy.

To ale nemůže říct řada vašich reprezentačních spoluhráčů. Jak jejich absence ovlivní kvalifikační zápasy?

Nebudeme si namlouvat, že to není žádný zásah do mužstva. Ztrát je hodně a navíc to jsou důležití hráči. Na druhou stranu, když se podívám, v jaké sestavě jsme hráli zápas v Nizozemsku, tak jsme to také dokázali a určitě je v našich silách to zopakovat. V Amsterdamu jsme byli lepší, ale zápas ovlivnil rozhodčí Merk.

Mimo hru je také váš klubový spoluhráč Jan Koller, chybí i další vysoký útočník Lokvenc. Jak to změní systém hry?

Je to mrzuté, že chybějí oba najednou, jsme zvyklí hrát s jedním vysokým útočníkem. Samozřejmě záleží i na tom, jestli budou v pořádku Milan Baroš a Tomáš Galásek.

Mění se vaše role v mužstvu?

Asi se bude hrát jinak, jestli bude vpředu Milan Baroš sám, tak budu muset posílat balóny víc do rychlosti. S Nizozemci jsou to vždycky kvalitní a pohledné souboje. Hodně rádi drží míč jako Ajax na Spartě, znám to i z Dortmundu, kde máme holandského trenéra. Ale kolikrát už jsme ukázali, že na to hrát umíme. Oni nemají nůž na krku, můžou hrát v klidu, ale to může být strašně zrádné.

Do reprezentace se vracíte po zranění. Cítíte se jako spasitel?

Tak se necítím, ale rozumím tomu, že se na mě spoléhá, vždy to tak bylo. Ale potřebujeme stoprocentní kolektivní výkon. Když se vrátím k zápasu s Rumunskem, tak oni nám tam ukázali, jak se bojuje o postup. Tam bylo jasně vidět, že do toho dali víc než my, rozdíl nebyl v tom, že by byli lepší fotbalisti než my.

Sledoval jste nizozemskou nominaci? Jak se těšíte na další souboje s Davidsem?

Moc jsem ji nesledoval, ale vím, že Cocu je suspendovaný. Davidse dobře znám, už jsem na něj hrál tolikrát, že mě nemá čím překvapit.

Bolí souboje s ním?

Samozřejmě to bolí, ale ode mě to bolí taky (úsměv). Asi je to hráč, který už překonává svoji nejlepší dobu, ale pořád s míčem umí.

Včera jste slavil 25. narozeniny, to už je trochu prostor k bilancování, ne?

To ještě ne, na to je čas. Určitě je to zajímavý věk, ale každému je tolik, na kolik se cítí.

Jak vnímáte současnou situaci ve vašem bývalém klubu Spartě?

Jsem velký sparťan a nedám na ni dopustit. Samozřejmě není úplně v pořádku, co se tam děje. Takové názory, že klub je normální firma a takhle se zachází se zaměstnanci jako Sparta s Karlem Poborským, jsou pro mě zvláštní... Samozřejmě, Sparta je velká firma, ale každý si musí uvědomit, že fotbal je úplně něco jiného. Myslím, že zbavit se takového hráče, jako je Karel, nebyl správný tah.

Reklama