Hlavní obsah

Grygera poběží s Robbenem i na záchod

Tomáš FlieglSport.cz

Už jen dva dny zbývají do zápasu kvalifikace mistrovství světa 2006 Česko - Nizozemsko a napětí se zvyšuje. Český celek v Praze potřebuje vyhrát, aby udržel naději na přímý postup ze skupiny. Takřka proti "svým" nastoupí obránce Zdeněk Grygera, který v klubovém dresu nastupuje za nizozemský Ajax Amsterdam. "Hecování se spoluhráči neproběhlo," potvrzuje klidnou atmosféru před sobotním duelem Grygera.

Článek

V Nizozemsku hraje Grygera stopera, v reprezentaci mu patří místo na pravé straně obranné řady. Tam se pravděpodobně postaví i v sobotu. "Na tréninku jsem zatím vždycky nastupoval vpravo, takže asi budu hrát tam. Kdyby mě chtěl trenér postavit jinam, asi už by to vyzkoušel dřív a ne v takhle důležitém zápase. Pokud ale budu hrát jinde, nebude to problém," říkal na čtvrtečním setkání s novináři Zdeněk Grygera.

Přestože mají Češi Nizozemcům co vracet, atmosféra je před duelem na Letné klidná. "Hecování neproběhlo, mladší hráči soupeře to tak neberou. Někteří možná ani neví, že tady dvakrát Nizozemsko prohrálo," tvrdí Grygera.

Nizozemci nejsou labilní 

V nominaci kouče Marka Van Bastena je celkem pět hráčů Ajaxu. Na hřišti se Grygera se všemi s největší pravděpodobností nepotká. "De Jong měl reprezentační pauzu, Sneijder má problémy se stehenním svalem. Co mám informace, tak chce hrát až  zápas s Makedonií. Takže nejspíš nastoupí jen Maduro, který hrál stabilně," přibližoval situaci v nizozemské kabině bek Ajaxu.

Nizozemci nemají takové zdravotní komplikace jako český výběr, navíc s bodovým náskokem můžou být v klidu. "Oni ale vůbec nedají najevo, že o nic nehrají. Chtějí vyhrát každý zápas, nemají labilní mentalitu jako třeba celky z Balkánu," varuje Grygera.

Před třinácti měsíci Češi prohráli v Amsterdamu 0:2, přestože s oslabeným kádrem sehráli s domácími Holanďany vyrovnanou partii. Doplatili na špatnou produktivitu a hrubky v obraně. Příliš jim nepřál ani německý rozhodčí Merk. "I soupeř po zápase přiznal, že jim rozhodčí pomohl. Po faulu na Milana Baroše jsme měli kopat penaltu. Tohle všechno už ale bylo v šatně po zápase, když měli tři body v kapse," vzpomínal obránce Ajaxu na moment ze 70. minuty zářijového utkání.

Pifku na Robbena nemám

Nedobré vzpomínky má Zdeněk Grygera i na mistrovství Evropy 2004, kdy byl  v souboji s Nizozemskem brzy střídán. Veliké problémy mu tam dělal tehdy ještě hráč Eindhovenu Arjen Robben. "Začátek mi tam nevyšel, po zranění jsem nebyl rozehraný. Pifku za rok 2004 na něj ale nemám," tvrdí Grygera.

Na adresu současné hvězdy londýnské Chelsea má jen slova chvály. "Robbena je třeba bránit pořádně natěsno, nedat mu prostor. Je strašně silný v souboji jeden na jednoho, dokáže se prosadit i proti dvojici obránců. Občas záleží i na štěstí, jak mu zápas vyjde," říká reprezentační obránce. Na otázku, jak natěsno bude Robbena bránit, říká s úsměvem. "Klidně s ním poběžím i na záchod, když to bude potřeba."

Česká reprezentace se s Nizozemskem utkala na domácím hřišti dvakrát, v letech 1995 a 2003. V obou případech zvítězila 3:1 a radovala se z postupu na mistrovství Evropy. Pokud se jí podaří zvítězit i do třetice, bude mít slibně nakročeno na významnější šampionát, světový. Sobotní zápas začíná v Praze ve 20:30 a pískat jej jako hlavní rozhodčí bude Francouz Alain Sars.

Reklama