Hlavní obsah

S Nizozemci doma kvalifikace neprohráváme

PRAHA

Sobotní utkání na Letné s Nizozemskem je pro oba celky klíčem k postupu na světový šampionát. Bilance s Nizozemci je pro český fotbal vcelku příznivá, hlavně doma s nimi v kvalifikacích neprohráváme.

Článek

"I když budeme oslabení, věřím, že uspějeme. Nizozemci mají postup prakticky jistý. Bude záležet na tom, jak k utkání přistoupí. Mohou hrát defenzívně, ale spíš budou útočit. Pomohl by nám rychlý gól, ale k úspěchu může vést i trpělivost," uvedl Tomáš Galásek.

První z dosavadních sedmnácti vzájemných duelů skončil před 73 lety vítězstvím národního týmu, který pak o dva roky bral stříbro na MS. Prvními střelci do sítě "tulipánů" byli Nejedlý a Silný.

Jak skončí kvalifikační duel českých fotbalistů s Nizozemskem?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Až v prodloužení českoslovenští fotbalisté rozhodli jeden z nejdůležitějších vzájemných duelů v historii. V roce 1976 na promoklém trávníku v Záhřebu proti Ježkově a Venglošově jedenáctce nastoupili vicemistři světa v čele s Cruyffem a Neeskensem. Skóre otevřel hlavou kapitán Ondruš, který ale parádním vlastencem i vyrovnal.

Následovalo nejkrásnější vystoupení Františka Veselého v reprezentaci. Nejprve nahrál na vedoucí gól Nehodovi, pak sám završil triumf. V roce 1980 remizovala československá reprezentace s Nizozemci na ME v Itálii a nakonec si odtud přivezla bronz.

Smutné vzpomínky na Euro 2000

Úspěšné kvalifikace s Nizozemskem často přinesly medaile, tak tomu bylo i před stříbrným ME 1996. Po bezbrankové remíze v Rotterdamu viděla vyprodaná Letná skvělou bitvu, v níž se střelecky zaskvěli Skuhravý, Němeček a P. Berger.

Na ME 2000 však český tým nevzpomíná rád. V poslední minutě vzájemného duelu ve skupině italský sudí Collina odpískal pokutový kop za Němcovo držení Ronalda de Boera a jeho bratr Frank pokutový kop proměnil ve vítězství.

A pak přišla kvalifikace na ME 2004. V Rotterdamu vyrovnal Koller na 1:1 a rozhodující bitva o postup se odehrála opět na Letné. Po Davidsově faulu na Poborského otevřel bombou ze značky pokutového kopu skóre Koller. Poborský sám dal druhý gól a v závěru našel dlouhým pasem Baroše, který pečetil vítězství.

V Amsterdamu řádil Van Hooijdonk

Oba celky svedl los i do skupiny na samotném šampionátu. V Aveiru však začal zápas pro český tým doslova děsivě. Za dvacet minut to bylo 0:2 a slabší povahy schovávaly hlavu v dlaních z obavy před debaklem. Jenže za tři minuty vstřelil kat Nizozemců Koller kontaktní gól a po změně stran se Brücknerův tým vrhl do útoku. Po změně stran vyrovnal Baroš a v závěru po nádherné Poborského akci Šmicer zblízka otočil nejhezčí a nejdramatičtější zápas šampionátu.

Poslední, 17. kapitola vzájemných utkání byla napsána loni v Amsterdamu. Nizozemci s novým trenérem a přebudovaným týmem zvítězili dvěma góly van Hooijdonka. Osmnáctý souboj se uskuteční zítra. Holanďané vyhráli v Praze jen jednou v přípravném utkání, v posledních dvou kvalifikačních duelech si však z Letné pokaždé odvezli tři góly...

Česko vs. Nizozemsko (bilance z pohledu českého týmu)
2005Praha ?:? (kvalifikace MS)
2004Amsterdam 0:2 (kvalifikace MS)
2004Aveiro 3:2 (ME - skupina)
2003Praha 3:1 (kvalifikace ME)
2003Rotterdam 1:1 (kvalifikace ME)
2000Amsterdam 0:1 (ME - skupina)
1999Eindhoven 1:1 (přátelsky)
1995Praha 3:1 (kvalifikace ME)
1994Rotterdam 0:0 (kvalifikace ME)
Vzájemná utkání z doby Československa: 1986 - 1:0 (Praha, přátelsky), 1980 - 1:1 (Milán, ME skupina), 1976 - 3:1 prodl. (Záhřeb, ME semifinále), 1972 - 1:2 (Praha, přátelsky), 1969 - 0:2 (Rotterdam, přátelsky), 1966 - 2:1 (Amsterdam, přátelsky), 1960 - 4:0 (Praha, přátelsky), 1938 - 3:0 prodl. (Le Havre, MS skupina), 1932 - 2:1 (Amsterdam, přátelsky).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články