Hlavní obsah

Mareš: Kdybych nastoupil, byl by to pro mě velký svátek

Po více než roce se objevil v české fotbalové reprezentaci Pavel Mareš. A obránce Zenitu Petrohrad v rozhovoru pro Právo přiznává, že už v návrat ani nedoufal. "Jestli nastoupím, bude to pro mě svátek jako zápas na mistrovství Evropy proti Německu," říká Mareš.

Foto: archiv

Fotbalový obránce Pavel Mareš

Článek

V reprezentaci jste naposledy nastoupil vloni v srpnu v přípravném utkání s Řeckem. Věřil jste, že se po tak dlouhé pauze ještě do mužstva vrátíte?

Moc ne. Vždyť jsem v nároďáku nebyl přes rok.

Srovnával jste se s absencí v reprezentaci těžko?

Jsem profesionál a svou účast v týmu neovlivním. Dostal jsem se na EURO, což bylo krásné. Fotbal hraju dál a záleží na reprezentačním trenérovi, koho nominuje.

Přitom na vás chodí z Ruska neustále dobré reference. Kouč Petrohradu Vlastimil Petržela říká, že jste dlouhodobě nejlepší levý bek ligy...

Každý trenér si myslí, že jeho hráči jsou ti nejlepší... To musí posoudit i jiní. Já makám naplno, snažím se hrát co nejlíp, ale jestli jsem nejlepší, to teda nevím. Navíc si myslím, že je hodně kvalitních hráčů, kteří nejsou v reprezentaci. Podle mě tam určitě byli ti praví a že nezbylo místo na mě, to se nedá nic dělat. Takový je fotbalový život. Snažím se hrát co nejlíp za Zenit a víc neovlivním.

Není přeci jen z Ruska do národního týmu trochu dál?

Záleží na názoru a pohledu. Všichni někde hrajeme: někdo v Rusku, jiný v Německu. Ruská liga je podle mě dost kvalitní, navíc CSKA Moskva vyhrálo Pohár UEFA, což taky o něčem svědčí.

Cítíte před duelem s Nizozemskem šanci na základní sestavu?

Jsem tady, jsem připravený a jestli nastoupím, bude to pro mě svátek jako zápas na mistrovství Evropy proti Německu.

Sledoval jste dosavadní průběh kvalifikace? Jak vidíte šance českého týmu?

Zápasy jsem viděl, v Petrohradu chytám české programy. Je to tak, že bychom potřebovali Nizozemce porazit. Věřím, že je to v našich silách, i když jsou Holanďani jedním z nejlepších týmů světa. My máme taky skvělé mužstvo.

V reprezentaci už není Nedvěd. Jaký máte názor na jeho konec kariéry v národním týmu?

Nikdo tady nemůže být donekonečna. Pavel je vynikající fotbalista, ale asi přišel čas, aby dostali důvěru mladší hráči, kteří by ty starší postupně nahradili a pak dalších deset let potáhnou nároďák oni.

Ruská liga finišuje a Petrohrad je stále ve hře o titul. Jste optimista?

Zbývá pět kol. Jsme tam my, Spartak, Lokomotiv a CSKA, mezi prvním a čtvrtým je rozdíl čtyř bodů. Hrajeme ještě mezi sebou, takže to bude zajímavé. Zenit si za poslední léta vytvořil takové jméno, že se s námi na čelní příčky musí počítat.

Cítíte ze strany vedení klubu velký tlak?

To ne, daleko větší je na všechny tři moskevské kluby, které jsou ještě na vyšší úrovni než Zenit. My jsme spíš takový rodinný tým. Moskva určitě bude chtít urvat titul za každou cenu a určitě udělají všechno pro to, abychom ho nezískali my.

Jak se v Zenitu daří dalším českým hráčům?

Kromě mě hraje více méně pravidelně i Honza Flachbart na pravé straně obrany, Radek Šírl začal po zranění hrát, ale teď v neděli si v zápase se Saturnem znovu poranil koleno. Má dost velkou smůlu.

Reklama