Hlavní obsah

Robben miluje volnost v Chelsea

PRAHA

Je mu jednadvacet a už patří mezi fotbalové velikány. Je jedním z klíčových hráčů nizozemské reprezentace i londýnské Chelsea. Arjen Robben má nalinkovanou skvělou budoucnost, jeho klubový spoluhráč Petr Čech o něm říká, že jednou vyhraje Zlatý míč. Snad jedinou věcí, která by mu mohla hvězdné plány narušit, jsou častá zranění, s nimiž se ofenzívně laděný štírek potýká.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Arjen Robben během tréninku nizozemské reprezentace

Článek

"To bohužel k fotbalu patří. Ale nucená pauza mě motivuje, abych se vrátil v ještě lepší formě," říká rodák z městečka Bedum.

Do velkého fotbalu nakoukl v Groningenu, kde dal v dorostenecké lize 50 gólů za sezónu a pak nastupoval i za áčko. Jenže už v létě 2001 si ho za 4,2 mil. eur pojistil slavnější Eindhoven, kam o rok později odešel. Bylo mu teprve 18 let. Hned ve své první sezóně pomohl klubu k titulu, v útoku vytvořil skvělou dvojici s Kežmanem. S tímto kanonýrem ze Srbska a Černé Hory se zanedlouho potkal i v Chelsea.

Každý přestup dlouho zvažoval

"Každý svůj přestup jsem dlouho zvažoval. Musel jsem si zodpovědět několik otázek: Jestli se tam mám šanci prosadit, jak mě vezme tým, jaká je tam atmosféra. Vždycky jsem poslouchal své srdce a nikdy mě nezradilo," tvrdí Robben.

Do Londýna se stěhoval v létě 2004. Ale už od zimy ho lákal Manchester United. Pozval Robbena i jeho otce Hanse, který mu dělá agenta, na stáž. Nizozemský rychlík nadchl a Manchester dal Eindhovenu nabídku 5 mil. eur za přestup. "Za tuto sumu vám neprodám ani Arjenův podepsaný dres," vzkázal šéf Eindhovenu Harry van Raaij. A když majitel Chelsea Roman Abramovič vysázel na prkno 18mil. eur, nebylo o čem diskutovat.

Volnost v Chelsea vyhovuje

Ortodoxní levák, který levou rukou i píše, je použitelný jako falešné křídlo na pravou či levou stranu. Umí oběma nohama. "Je mi jedno, kde hraju, v Chelsea mám velkou volnost a to mi vyhovuje," říká.

Už od 18 let, kdy odešel od rodičů, žije s přítelkyní Bernadien. "Brzy jsem se osamostatnil a možná jsem kvůli tomu mentálně vyspělejší než moji vrstevníci. Ale jinak jsem stejný, kariéra mě nezměnila. Pořád mám stejné kamarády, kteří ještě studují. Já hraju fotbal a to je jediný rozdíl mezi námi," tvrdí Robben.

Na Anglii nedá dopustit. "Nikde na světě se nehraje fotbal v tak skvělé atmosféře. Jsem v Chelsea šťastný, život v Londýně je skvělý. Připadám si jako v ráji," dodává fotbalista, který za reprezentaci své země debutoval v dubnu 2003 a dnes je jejím pilířem.

Reklama

Související témata: