Hlavní obsah

Smutný Rosický rozhodující moment nezvládl

PRAHA

Česká fotbalová reprezentace prohrála kvalifikační zápas MS 2006 s Nizozemskem 0:2 a přišla o možnost přímého postupu na šampionát. Smutným hrdinou se stal Tomáš Rosický, který za stavu 0:0 neproměnil pokutový kop za sražení Baroše. "Rozhodující moment jsem nezvládl," říkal po zápase smutný záložník Borussie Dortmund.

Článek

Situaci po neproměněném pokutovém kopu ještě zhoršila situace o dvě minuty později, kdy Nizozemce poslal do vedení Van der Vaart. "Zápas hodně ovlivnila penalta, toho jsem si samozřejmě vědomý. Kdybych ji proměnil, vypadalo by to jinak. Byl to rozhodující moment," přiznal v pozápasovém rozhovoru s novináři Rosický.

Rozběhlého záložníka nejprve francouzský rozhodčí Sars vrátil, druhý pokus lapil Van der Saar. "Nevím, proč mě zastavil. Jestli mě to rozhodilo? Asi jo, když jsem nedal gól. Vůbec nevím, proč mě rozhodčí zastavil," vzpomínal na situaci ze 30. minuty pětadvacetiletý hráč.

Van der Saar to neměl tak těžký

Rosický mířil po své levé straně, dlouhán Van der Saar směr vystihl. "Bavili jsme se o tom s Čechínem před zápasem. Říkal mi, že Van der Saar čeká do poslední chvíle a nejde nikam napřed. Podle toho jsem si chtěl udělat stranu, ale kopnul jsem to ideálně do jeho výšky a on to neměl tak těžký. Chtěl jsem střílet víc nahoru, ale nezvládl jsem to," přiznal smutný záložník.

Po neproměněné penaltě byli Češi v útlumu, navíc o dvě minuty později inkasovali. "Snažil jsem se nepříjemné myšlenky zahnat, pořád zbývalo do konce hodně času. Myslím, že jsem odehrál dobrý zápas, snažil jsem se do toho dát všechno," odmítá pesimistické chmury během utkání Rosický.

Času zbývalo hodně, naději českým hráčům mohla vlít do žil vzpomínka na loňské mistrovství Evropy, kde Češi také dokázali nepříznivý vývoj v utkání s Nizozemskem otočit. "Vzpomněli jsme si na to, v kabině jsme se o tom zápase bavili. Chtěli jsme se o to pokusit znova. Nějaké šance jsme měli, bohužel to nevyšlo," litoval hráč Dortmundu

Se dvěma útočníky to bylo lepší

Oproti EURU chyběl národnímu celku vysoký útočník, který by byl schopný stáhnout pro sebe vysoký centr a rozehrát na nabíhající spoluhráče. Jan Koller na hrotu citelně chyběl. "Milan tam byl sám a takovým stylem jsme dlouho nehráli. Bylo vidět, že po příchodu druhého útočníka to bylo lepší," okomentoval změnu v taktice Rosický.

Národní celek nyní čeká těžký úkol. Ve středu musejí Češi vyhrát ve Finsku, jinak je snům o postupu na MS konec. "Kdybychom dneska plichtili, tak by se zase spekulovalo o tom, že ve Finsku nemuseli prohrát. Je to strašně zrádný. My tam musíme jet s tím, že je potřeba za každou cenu vyhrát," nepřipouští si smutný scénář český reprezentant.

Reklama