Hlavní obsah

Van der Sar před zápasem studoval Rosického penalty

PRAHA

Už osmý zápas bez obdržené branky v kvalifikaci na fotbalové mistrovství odchytal v sobotu na Letné nizozemský gólman Edwin van der Sar. V utkání s českou reprezentací udržel čisté konto i přesto, že ve třicáté minutě čelil pokutovému kopu Tomáše Rosického, jehož střelu však bravurně zneškodnil. Po vítězství 2:0 Van der Sar přiznal, že se právě na podobný souboj s dortmundským záložníkem připravoval.

Článek

"Před zápasem jsem se díval na několik Rosického penalt. Ale pak ho stejně vyvedl z koncentrace rozhodčí, když ho zastavil při rozběhu," řekl Van der Sar podle agentury Reuters ke kontroverznímu okamžiku zápasu.

Brankář Manchesteru United přiznal, že v úvodu zápasu měli svěřenci Marka van Bastena potíže. "V prvním poločase tam bylo pár horkých chvil, naši stopeři nehráli v pohodě. Ale když se povede chytit penaltu a vzápětí skórovat, mužstvo to ohromně nakopne," prohlásil čtyřiatřicetiletý gólman.

Van der Sar absolvoval 104. zápas v oranžovém dresu a už jen osm startů mu chybí k vyrovnání nizozemského rekordu Franka de Boera. Překonat by ho mohl třeba příští rok v Německu.

Z postupu měl velkou radost. "Je to osm let, co jsem slavil kvalifikaci na mistrovství světa a pro někoho, jako jsem já, těch příležitostí už moc nebude," řekl gólman, jenž má velkou zásluhu na tom, že Nizozemci neprohráli ani patnáctý zápas pod vedením Van Bastena, jenž loni po Euru vystřídal Dicka Advocaata.

Reklama

Související témata: