Hlavní obsah

Výhra ve Finsku není nepřekonatelná překážka, věří Čech

PRAHA

Před čtyřmi lety jako úplný zelenáč sledoval, jak se fotbalové reprezentaci při baráži s Belgií nenávratně rozplývá sen o účasti na MS. Teď je brankář Petr Čech jednou z klíčových postav týmu, který bude ve středu ve Finsku znovu bojovat o zachování postupové naděje. Češi musejí v Helsinkách vyhrát, jinak se příští rok na šampionát do Německa nepodívají.

Článek

"Takové nepříjemné vědomí z toho, že pokud nezvítězíme a nepostoupíme, tam zůstává. Ale naše mužstvo v posledních letech v kritických chvílích vždy dokázalo zabrat. Tak to snad potvrdíme i výhrou ve Finsku," věřil gólman londýnské Chelsea v rozhovoru s novináři v Praze.

Kvalifikaci měli čeští fotbalisté před podzimním finišem rozjetou skvěle, ale prohry v Rumunsku a v sobotu s Nizozemskem jejich situaci výrazně zkomplikovaly. Hráči jsou prý rádi alespoň za to, že před klíčovou bitvou mají všechno ve svých rukou.

"Pořád si ale myslím, že výhra ve Finsku pro nás není nepřekonatelnou překážkou," prohlásil třiadvacetiletý Čech. "Nevím, jestli je tohle nejtěžší chvíle od doby, co jsem v reprezentaci. Složitých situací jsme už zažili několik, máme s tím zkušenosti," uvedl nejlepší brankář loňské sezóny Premier League i Ligy mistrů.

Na sobotu už zapomněli

Podle Čecha už sobotní zápas proti Nizozemsku upadá v zapomnění. "Už jsme na to zapomněli. Prostě se od nás odvrátilo štěstí, nedali jsme penaltu a pak nám neuznali regulérní gól. K ničemu by ale nepomohlo to, kdybychom se v tom pořád pitvali," řekl Čech.

Finští fotbalisté už českou reprezentaci několikrát dokázali potrápit. V roce 1987, když bylo Čechovi pět let, národní tým krutou prohrou v Helsinkách 0:3 přišel o postup na mistrovství Evropy. Mnohem živější jsou vzpomínky na březnový kvalifikační duel v Teplicích, kdy Finové dokázali vymazat dvoubrankovou ztrátu a za nerozhodného stavu 3:3 těsně před koncem neproměnili jasnou šanci, aby z protiútoku Lokvenc rozhodl o české výhře.

"Nejlépe si z toho pamatuji to, že jsme se nezlomili, i když pro nás ten zápas mohl dopadnout mnohem hůř. Vyhráli jsme, což bylo ze všeho nejdůležitější. Ale teď bude to utkání ve Finsku úplně jiné," upozornil Čech.

Od první minuty hrát na vítězství

Brücknerův tým nemůže nijak kalkulovat, jen výhra a tříbodový zisk mužstvo posunou do baráže. "Že nám nestačí ani bod? Ve fotbale se stejně jen těžko dá hrát jen na remízu... Na konci se někomu povede fenomenální střela a je po ní. Pro nás se tím, že musíme hrát od první minuty na vítězství, nic nemění," uvedl Čech.

Český soubor se příliš netrápí ani tím, že Rumunsko, které se o také pere o baráž, hodlá Finy před středečním duelem motivovat i finanční odměnou. "To je celkem normální, nemůžeme to nikomu mít za zlé. Nám je to jedno. Baráž je pro nás mnohem větší motivací," dodal Čech.

Reklama

Související témata: