Hlavní obsah

Fotbalisté letí do Finska s cílem zvítězit

PRAHA

Vítězství, to jediné berou čeští fotbalisté ze středečního boje v 1. kvalifikační skupině. Pouze tři body z duelu, který začne na Olympijském stadiónu v Helsinkách ve středu v 17.30, jim zajistí účast v baráži a naději na postup na MS 2006.

Článek

V opačném případě skončí další velký sen a pro některé z nich i kapitola zvaná reprezentace. "Tak vůbec nepřemýšlím. Čeká nás těžká práce a chceme postoupit. Bude záležet i na zdravotním stavu. Věřím, že k dispozici budou Baroš, Rozehnal i Šmicer, kteří měli největší problémy. O motivaci nemám obavy. A nebojím se ani toho, že by neproměněná penalta nějak poznamenala Rosického. Takové věci se stávají a Tomáš je silná osobnost," řekl trenér Karel Brückner.

Česká fotbalová reprezentace včera trénovala až odpoledne, stále bez Baroše, který se kvůli bolavé achilovce nemohl připravovat naplno. I když s týmem do Finska vyrazí, podle lékařů pravděpodobně nenastoupí. Dopoledne hráči sledovali u videa rozbor zápasu Rumunů ve Finsku. "Rumuni tam hráli velmi dobře," říkal záložník David Jarolím. "Materiálu z utkání Finů máme dostatek. Zaměřili jsme se i na to, v jaké sestavě by proti nám mohli nastoupit," uvedl trenér Brückner.

Rada starších zasedla

Po obědě zasedla ke společnému stolu rada starších tvořená Poborským, Rosickým, Čechem, Galáskem, Ujfalušim a Šmicerem. Nechyběli ani trenér Brückner a asistent Beránek. "Bavili jsme se obecně," tvrdil brankář Petr Čech. Prohru nebo remízu si nikdo z hráčů nepřipouští. "Ideální by bylo dát brzy gól, ale může to být o trpělivém dobývání třeba až do konce zápasu. Nejméně jeden dát musíme. Tohle mužstvo má vnitřní sílu, proti Nizozemsku jsme nehráli špatně. Nepochybuji, že to vyjde," uvedl Milan Baroš.

"O nějaké skleslosti nemůže být řeč. Před námi je jeden z nejtěžších zápasů poslední doby, to si všichni uvědomují. Musíme si pomoct sami a v Helsinkách se ukáže, jestli na to máme. Vítězství by nás mohlo psychicky zvednout před baráží. Potřebujeme vyhrát zápas s těžkým soupeřem. Poslední dobou jsme důležité zápasy spíš prohrávali. Ani jsme moc nešli naproti štěstí a to se k nám obracelo zády. Nedáváme góly. S Karlem Poborským patříme ke služebně nejstarším hráčům, takže logicky se od nás čeká, že zodpovědnost vezmeme na sebe," zdůraznil Vladimír Šmicer.

Jarolím možná v základní sestavě

David Jarolím se možná objeví ve Finsku v základní sestavě. "První zápas v Teplicích jsem viděl a překvapilo mě, jak byli Finové fotbaloví. Čekal jsem, že z jejich strany to bude spíše o bojovnosti a nasazení. To jsem nečekal," říká Jarolím.

Ze soupeřů zná Forssella z Mönchengladbachu a z testů v Hamburku Jeremenka, který byl ale vyřazen z nominace na středeční duel, protože byl v noci ze soboty na neděli účastníkem automobilové nehody, kterou zavinila jeho přítelkyně. Vyšetřuje je policie pro jízdu pod vlivem alkoholu.

Brankář Čech nemá našemu největšímu konkurentovi v podobě Rumunska za zlé, že se údajně chystá finský tým finančně motivovat za vítězství nad českým týmem. "Nejde o podplácení, oni prostě chtějí Finy motivovat. My si musíme připustit, že proti nám může hrát všechno. Ale naše motivace je větší. Je jí baráž o mistrovství světa."

Reklama

Související témata: