Hlavní obsah

Čech ze Seveřanů strach nemá

PRAHA

Více než kdy jindy bude na brankáři Petru Čechovi ležet obrovské břímě odpovědnosti. V souboji české fotbalové reprezentace s finským týmem v Helsinkách musí Brücknerovi svěřenci vyhrát, takže k nejjednodušší cestě za postupem do baráže potřebují udržet čisté konto. Pak by stačil i jeden vstřelený gól.

Článek

"Nemyslím, že by nás čekal nejtěžší zápas během mého působení. Takové jsme hráli vícekrát. Všichni víme, o co nám jde. Je tam to vědomí, že když nevyhrajete, tak končíte. Ale už několikrát jsme ukázali, že kritické chvíle zvládáme. Umíme zapnout, a vyhrát, když je to potřeba," uklidňuje všechny Čech.

Porazí čeští fotbalisté Finsko?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Je přesvědčený, že český tým se s velkým tlakem vypořádá bez větších potíží. "Samozřejmě že to ukáže až samotný zápas, ale já o tom nepochybuji," říká rázně. Co vede mladého gólmana k tak pevné víře? "Dopředu jsme silní. Šance a střely máme v každém utkání. Trápí nás jejich proměňování, ale věřím, že to zlomíme a vyhrajeme."

Nechce slyšet o porovnání s kvalifikačními bitvami o světový šampionát 2002. Tehdy byl v týmu při rozhodujícím utkání jako náhradník Srníčka. "Srovnává se to těžko. Vždyť jsem tam byl jeden zápas," vrtí hlavou Čech.

Je přesvědčený, že nemá smysl se hrabat v prohraném utkání s Nizozemskem. "Na vítězství jsme nedosáhli, ale odešli jsme z něj se vztyčenou hlavou. Rozhodně nemáme před utkáním ve Finsku strach."

Soupiskou soupeře se s obavami neprobírá, dokonce ho neděsí ani divoká teplická přestřelka, v níž Češi zvítězili 4:3. "Pamatuji si, že nás nezlomilo ani vyrovnání na 3:3. Mají několik hráčů z anglické ligy. Ale Rumuni si teď ve Finsku vytvořili hodně šancí. Věřím, že nám se to podaří také a některé zužitkujeme."

Reklama