Hlavní obsah

Do bitvy o baráž jde český tým bez Baroše

HELSINKY

Milan Baroš dnes ve Finsku v základní sestavě českého týmu v závěrečném utkání kvalifikace fotbalového MS nenastoupí. Až poslední hodiny před utkáním rozhodnou o tom, zda vyběhne alespoň na několik minut v roli žolíka, která mu tolik seděla v minulé kvalifikaci na EURO.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Milan Baroš si za dohledu fyzioterapeuta Karla Mališe upravuje bandáž na poraněné noze.

Článek

"Opravdu uvidím až dopoledne. Lékaři i fyzioterapeut Mališ se mnou dělají, co se dá," řekl Baroš Právu. "Šance, že by šel od začátku, je prakticky nulová, i když zázraky se někdy dějí. Rozhodne noc a středeční dopoledne. Děláme maximum proto, aby byl schopen nastoupit alespoň na pár desítek minut. Achilovka potřebuje několik dní," konstatoval lékař Petr Krejčí. Baroš večer na Olympijském stadiónu trénoval jen lehce.

Rosický má motivaci

Češi jsou před klíčovým duelem ve Finsku v tabulce 1.skupiny třetí. První Nizozemsko už má jistý postup, druhé Rumunsko má o bod více než Brücknerovi svěřenci, ale už odehrálo všechny zápasy a musí čekat, zda Češi v posledním utkání klopýtnou, to znamená nezvítězí. Jakýkoliv jiný výsledek pošle do listopadové baráže na úkor Česka Rumunsko, jemuž by hrála v případě bodové rovnosti do karet lepší bilance ze vzájemných zápasů.

Získají čeští fotbalisté ve Finsku tři body?
Hlasujte v anketě na konci článku.

V Helsinkách přivítalo v úterý odpoledne českou výpravu slunečné počasí a asi dvě desítky novinářů a televizních štábů. Nálada v mužstvu je bojovná. "Do každého zápasu jdeme s cílem vyhrát. Na tom se nic nemění, v tomto utkání pouze musíme. Nikdo si nepřipouští jinou variantu výsledku, než vítězství. Na finskou obranu by měly platit chytré míče za ni," zdůraznil kapitán týmu Tomáš Galásek.

Tomáš Rosický přiznal, že ho ještě stále mrzí neproměněná penalta proti Nizozemsku, ale už se koncentruje jen na Finy. "Už jsem se s tím srovnal, o to větší mám motivaci. Udělám pro úspěch maximum," řekl Rosický.

V útoku se s největší pravděpodobností objeví "turecká" dvojice Tomáš Jun - Marek Heinz, ale nastoupit by mohl i Štajner, který by Heinze podporoval z druhé vlny. "Máme připraveny dvě varianty. Jednu s Barošem a druhou bez něj. Kterou použijeme, se rozhodne ve středu dopoledne," uvedl ke složení útoku trenér Karel Brückner.

Uspět jako Zátopek

Současný finský tým považuje Brückner za jeden z nejlepších, které dala země 1000 jezer dohromady. "Chceme tu však navázat na našeho rodáka, který na tomto stadiónu slavně uspěl," řekl v narážce na tři olympijská zlata Emila Zátopka z roku 1952. Diskutovanou motivační prémii Rumunů, odmítl komentovat, stejně jako kapitán týmu Galásek.

"Hlavně nesmíme zblbnout a všichni útočit. Finové jsou v brejcích nebezpeční, ale tohle si v zadu pohlídáme. Čím dřív dáme gól, tím lépe, jsme však připraveni i na trpělivé dobývání," uvedl Tomáš Ujfaluši. "Cítím se dobře. Věřím, že vydržím celý zápas," přidal se Vladimír Šmicer, který by měl nastoupit na levém okraji středové řady. Připraveni na tento post jsou i David Jarolím a Rudolf Skácel.

Finové, kteří budou hrát bez Jermenka, vyřazeného z kádru, rozhodně odmítají ekonomickou "motivaci" slibovanou Rumuny. "My budeme hrát za Finsko a za sebe," uvedl v místním tisku Sami Hyypiä, bývalý spoluhráč Šmicra a Baroše z Liverpoolu.

Předpokládané sestavy
Finsko: Jääskeläinen - Hyypiä, Saarinen, Kuivasto, Kallio - Tainio, Heikkinen, Nyman, Lagerblöm - Forssell, Sjölund.
Česko: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Mareš (Jiránek) - Poborský, Galásek, Rosický, Šmicer - Jun (Štajner), Heinz.
Zápas na helsinském Olympijském stadiónu začíná v 17.30 h. SELČ, přímo ho vysílá TV Nova a jako hlavní ho řídí Španěl Mejuto Gonzales.

Reklama

Související témata: