Hlavní obsah

Brückner bere stresy a infarktové stavy na sebe

HELSINKY

Do palby ostrých otázek, zejména od skupiny rumunských novinářů, se dostal na úterní podvečerní tiskové konferenci trenér české reprezentace Karel Brückner. V útrobách helsinského Olympijského stadiónu bylo víc žurnalistů z této jihoevropské země než finských.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner

Článek

Nad dotazem, zda v případě neúspěchu bude rezignovat, se český kouč jen pousmál. "Jednak o neúspěchu neuvažuji, ale hlavně nemusím rezignovat, končí mi smlouva, takže v tomto směru mám výhodu," sebral rumunské novinářce vítr z plachet. Brücknerova smlouva skuteční zní tak, že končí v případě vyřazení mužstva. Pokud český tým postoupí na šampionát, pak automaticky pokračuje až do vyřazení.

Získají čeští fotbalisté ve Finsku tři body?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Brückner také odmítl, že by v týmu vládlo napětí. "Už dlouho vtloukám hráčům do hlavy, aby se věnovali jen fotbalu a stresy a infarktové stavy nechali na mně," pronesl s grácií sobě vlastní. V mužstvu podle jeho slov vládne správné bojové napětí.

To ostatně potvrzovali i samotní hráči. Další atak v podobě dotazu, zda lze současnou situaci srovnat s tou před čtyřmi roky, kdy tým nakonec nepostoupil z baráže s Belgičany, rovněž odrazil: "Fotbal je o současnosti a budoucnosti. Do minulosti se nevracím."

Baroš jen zlehka

Finy trénink českého týmu příliš nezajímal. Ono také nebylo co k vidění. O variantách s Barošem i bez něho má kouč jasno. Nepotřeboval tedy nic zkoušet. Po rozcvičce a rozběhání si hráči zahráli na dvě branky a zkusili si pár standardek. Ale to spíš kvůli orientaci na Olympijském stadiónu.

Milan Baroš se zatejpovanou achilovkou jen lehce vyklusával a pak si kopal s lékařem týmu Petrem Krejčím a fyzioterapeutem Karlem Mališem. Pro jeho start měla být rozhodující noc z úterý na středu. O tom, jaké jsou šance na jeho středeční start, už večer nepadlo ani slovo. Ostatní marodi ze sobotního duelu trénovali normálně, včetně Davida Rozehnala, který ještě ráno na letišti lehce pokulhával.

Brückner chodil v prostředku hřiště a tvářil se velmi vážně. I na něm byla viditelná tíha středečního duelu. V něm jde českému fotbalu skutečně o všechno. Alespoň z pohledu mistrovství světa v Německu. Sen o startu na šampionátu sní všichni hráči. Pro některé je to poslední možnost. Potichu se totiž mluví o tom, že například Poborský, ale možná i Šmicer a někteří další, by v případě neúspěchu skončili. Tím by byla definitivně, ale rozhodně ne slavně, uzavřena jedna slavná kapitola českého fotbalu, kterou zatím ohraničuje stříbrné EURO 1996 a bronzové 2004.

Nakopnutí do baráže

Jednu jistotu však český tým má. Pokud středeční bitvu úspěšně zvládne a zvítězí, v baráži bude nasazen. FIFA do ní nasadí týmy podle svého žebříčku a na něm Češi figurují na čtvrtém místě. Pokud by v baráži skončili například Španělé nebo Francouzi, určitě by je nepotkali. Spíš někoho papírově slabšího.

Mohlo by to být třeba i Slovensko. "Musíme vyhrát a dokážeme to. Určitě nás to pak psychicky nakopne i do baráže. Ta minulá je zapomenuta. Tohle mužstvo má vnitřní sílu a navíc za měsíc by mohli být k dispozici už i Marek Jankulovski, Vráťa Lokvenc, fit bude Milan Baroš. Vidím to pozitivně, to nejhorší máme za sebou. Teď už půjdeme jen nahoru, směrem do Německa," říkal v příjemném úterním večeru Tomáš Rosický.

Zatímco nejen český tým, ale všichni fanoušci doma žijí fotbalem, v Helsinkách nepoznáte, že se blíží velká bitva. Domácí tým už je ze hry a bude hrát o čest. Nečeká se ani velká návštěva. O to víc by měla být slyšet skupina českých příznivců, kteří přiletěli společně s fotbalisty. Na Olympijském stadiónu zažil český sport mnoho úspěchů, především v atletice. Jak říká trenér Brückner, chtějí na něj navázat i fotbalisté.

Reklama

Související témata: