Hlavní obsah

On-line kvalifikace MS: Finsko - Česko

Fotbalovou reprezentaci čeká ve středu utkání pravdy. Buď v posledním zápase kvalifikace mistrovství světa 2006 ve Finsku zvítězí a vybojuje druhou příčku zajišťující baráž, nebo skončí třetí a na šampionát se opět nepodívá. V Helsinkách vede národní celek v průběhu druhého poločasu 3:0! Góly stříleli Jun, Rosický a Heinz. Sledujte on-line reportáž na stránkách Sport.cz!

Článek

Navíc útočník Dortmundu Jan Koller je po operaci křížových vazů na několik měsíců mimo hru. Místo Baroše nastoupí od začátku Tomáš Jun, podle posledních zpráv by hráč Aston Villy mohl naskočit do hry jako žolík v průběhu zápasu.

V Helsinkách je podobně příjemné počasí jako v Praze, reprezentanti si ale uvědomují složitost situace, kdy musejí Finy porazit. I bez Baroše tak Češi nastoupili s dvojicí útočníků. Vedle Juna bude útočnou sílu hostujícího týmu doplňovat Marek Heinz.

Domácím novinářům trenér Brückner připomenul, že jeho tým má velkou motivaci navíc: dotáhnout kvalifikaci právě na Olympijském stadionu v Helsinkách. "Chtěli bychom navázat na našeho slavného krajana, kterého tu dobře znáte," připomněl legendárního Emila Zátopka, jenž zde v roce 1952 získal tři zlaté medaile, stal se miláčkem publika a před stadionem stojí jeho socha.

Finský kouč Jyrki Helikoski měl potíže se složením sestavy už před zápasem s Rumuny a problémy tým provázejí i nadále. Hrát nemohou záložník Aki Riihilahti, dohromady se nepodařilo dát ani obránce Petri Pasanenena z Brém, stoper Hannu Tihinen z Anderlechtu vypadl z nominace už před Rumunskem.

Zvítězí čeští fotbalisté ve Finsku?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Největší potíže mají Finové stejně jako jejich soupeř se složením útočné dvojice: nejlepší střelec mužstva Alexej Eremenko z Lecce byl vyřazen z kádru z disciplinárních důvodů, zraněn je Henri Scheweleff, a tak z útočníků zbývají Helikoskimu pouze Jarošíkův birminghamský spoluhráč Forssell a Johansson z Charltonu.

Zápas začal ve 17:30 a vysílá ho televize Nova. Rozhodují Španělé: Mejuto González jako hlavní, asistenty jsou Martinéz Samaniego a Plou Ayete.

Sestavy:
Finsko: Jääskeläinen - Kallio, Hyypiä, Kuivasto, Nyman - Tainio, Heikkinen, Saarinen, Lagerblöm - Johansson, Sjölund.
Česká republika: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Mareš - Poborský, Rosický, Galásek, Šmicer - Heinz, Jun.

Reklama

Související témata: