Hlavní obsah

Fotbalisté si prohru vůbec nepřipouštěli

HELSINKY

Nejprve se z kabiny českého týmu v útrobách Olympijského stadiónu v Helsinkách ozval ohlušující radostný křik. Prorocká slova, která řekl někdo z hráčů po úterním tréninku, se naplnila. Z hloučku zaznělo, že když v Helsinkách vybojoval na olympiádě v roce 1952 tři zlaté medaile Emil Zátopek, mohli by Finové dostat tři góly. Stalo se. Český tým bude dál bojovat o postup na MS 2006.

Článek

Velký zápas odehrál Tomáš Rosický a svým výkonem i gólem odčinil neproměněnou penaltu v duelu s Nizozemci. "Nemyslel jsem na to, ale ulevilo se mi už po našem prvním gólu. Ten můj už výhru jen potvrdil. Byl jsem za hráčem, ale přemýšlel jsem, že by to mohl dát jen tak za sebe a vyplatilo se to. Trefil jsem míč dobře. Věděl jsem, že hraji padesátý zápas za národní tým, ale jako dárek ten gól neberu. Tím byl skvělý výkon celého mužstva a postup do baráže."

Marek Heinz opět potvrdil, že jeho střely za šestnáctkou jsou smrtící: "No nevím, jestli smrtící. Karel Poborský perfektně zatáhl míč po pravé straně, Tomáš Jun to pustil, já si míč připravil a vypálil. Měl jsem krásně otevřený prostor. Byl jsem v klidu, už jsme vedli. Ale pálil bych i za nerozhodného stavu, nebylo to riskantní," řekl Heinz.

Kapitán byl na spoluhráče hrdý

Kapitán týmu Tomáš Galásek nepochyboval ani na okamžik o jiné variantě než o vítězství. "Nikdo z nás si nic jiného nepřipouštěl. My jsme sem přijeli vyhrát, věřili jsme si a dokázali jsme to. Dobré bylo, že jsme dali brzy gól," uvažoval záložník Ajaxu. Zápas se od začátku vyvíjel příznivěji pro české barvy. "Toho štěstíčka jsme na podzim moc neměli, navíc se nám zranili důležití hráči, ale mužstvo ukázalo svoji sílu. Poprali jsme se o úspěch, kluci využili šanci. Chtěl bych jim všem poděkovat. Jsem na ně jako kapitán hrdý."

Na první branku nahrál opět výborně hrající Vladimír Šmicer. "Byl to důležitý moment. Chtěli jsme vstřelit první gól co nejdřív a to se nám povedlo. Mám radost, že jsem v tom měl prsty. Tomáš Jun to provedl skvěle, nezazmatkoval. Hlavně ta branka přišla v pravou chvíli, vždyť už ve druhé minutě jsme málem inkasovali. Já jsem o vítězství nepochyboval. Ukázali jsme, že i při vší smůle v sobě tohle mužstvo má velkou sílu. Určitě nám to pomůže i do baráže," prohlásil záložník Bordeaux.

Poborský přemýšlel o dloubáku

Spokojený byl i Karel Poborský, který přihrál Heinzovi na gól. "Dosáhli jsme toho, co jsme chtěli. Dohráli jsme kvalifikaci a jsme v baráži. Zápas byl moc těžký, ale my jsme věděli, co nás čeká. Všichni se dnes maximálně soustředili, bylo znát, že jsme se na utkání připravili velmi pečlivě. Pomohl nám rychlý gól, pak jsme to v klidu dohráli po svém," mínil Poborský.

Sám měl v první půli velkou šanci, ale radost mu překazil brankář Jääskeläinen. "Přemýšlel jsem o dloubáku, ale trochu jsem zpomalil, gólman také a pak už to nešlo. Škoda, že míč nešel výš. Ale góly dali jiní. Byli jsme hodně silným týmem, jak psychicky, tak fyzicky a vyhráli jsme zaslouženě," dodal Poborský.

Čech si pořádně zachytal

Pořádně si zachytal i Petr Čech, který mužstvo několikrát podržel, poprvé hned ve druhé minutě zápasu: "Byla to nepříjemná chvíle. Druhá minuta, první standardní situace, které soupeř umí. Kdybych to pustil, bylo by to nepříjemné. Měl jsem i štěstí, které třeba chybělo v jiných zápasech. I když hlavička šla zblízka, nešel míč tak daleko ode mne, takže jsem na něj dosáhl. Ale čekal jsem, že to dá na druhou stranu. Naštěstí jsem se stihl vrátit," popisoval gólman Chelsea.

Pár horkých chvilek prožil i ve druhé půli. "Nejnepříjemnější pro mne byla rána, která mířila mezi nohy. Naštěstí jsem prostor kolenem zavřel. Domácí sice trefili i břevno, ale my jsme jim v zápětí dali třetí branku. Vyhráli jsme zaslouženě a o ničem jiném jsme ani neuvažovali. Vítězství jsme šli od začátku naproti."

V průběhu utkání zasáhl do boje i Radoslav Kováč: "Na hřiště jsem šel s tím, abych hrál vedle Tomáše Galáska a stahoval balóny. Našim cílem bylo co nejdéle udržet míč. To se vcelku dařilo. Hrálo se mi dobře, vždyť už jsme vedli 3:0," přiznal Kováč.

Reklama

Související témata: