Hlavní obsah

Jun: Udělali jsme jen první krůček

HELSINKY

Čeští fotbalisté zvládli poslední zápas kvalifikace mistrovství světa a po výhře 3:0 ve Finsku se vrátili na druhé místo tabulky, zaručující baráž. Vítězný gól vstřelil už v 6. minutě útočník tureckého Trabzonsporu Tomáš Jun. Bývalý forvard Sparty v rozhovoru pro deník Právo přiznal, že to byla jeho nejdůležitější trefa v životě.

Článek

Můžete přiblížit svoji trefu?

Dostal jsem od Vládi Šmicra super přihrávku. Najednou jsem se v šestnáctce ocitl sám. Nevěděl jsem v první chvíli, jestli to není ofsajd, protože se mi zdálo, že nikdo nehraje. Ale pokračoval jsem v akci a dal jsem míč kolem brankáře na zadní tyč.

Neměl jste obavu, že může jít míč vedle brány?

Ani ne. Už v úterý na tréninku jsme si vyzkoušeli, že tyhle míče jsou rychlé a na mokrém terénu, pokud se střílí po zemi, nemusí to být ani rána a gólman nemá šanci.

Gól vás určitě uklidnil...

Určitě, přišel brzy. Hned se nám hrálo lépe. Spadlo to z nás.

V čem byli domácí nebezpeční?

Vlastně hrozili jen ze standardních situací, jinak jsme je do ničeho nepustili.

Byl tohle zatím váš nejdůležitější gól v kariéře?

V tuhle chvíli ano, pomohl nám do baráže, ale to je první krůček. Musíme ještě přejít přes baráž a po ní může přijít ještě něco cennějšího a hlavně důležitějšího - postup na mistrovství světa.

Kdy jste se dozvěděl, že budete hrát v základu?

Při dopolední procházce mi trenér Brückner něco takového naznačil, pak to potvrdil při přípravě na zápas. Od úterního večera jsem věděl, že když Milan Baroš nebude moci hrát, nastoupím od začátku. Ale byli jsme domluvení, že kdyby šel od úvodu on, začnu se rozcvičovat, abych byl připravený ihned nastoupit, kdyby se mu něco stalo.

Co jste si říkali v kabině o poločase?

Hlavně nedostat gól. To znamená snažit se, aby domácí měli co nejméně standardek. Měli jsme i další šance a chtěli jsme i ve druhé půli přidat pro větší klid ještě nějakou branku, což se podařilo.

Přemýšleli jste o tom, koho byste chtěli do baráže?

Tak to vůbec ne, na to nebyl čas. To teprve přijde.

Reklama