Hlavní obsah

Čeští fotbalisté si do baráže přejí Slovensko

Ideálním soupeřem pro barážový dvojzápas o mistrovství světa by pro většinu českých fotbalistů bylo Slovensko. Východního souseda reprezentanti jmenovali nejčastěji, když hned po nočním příletu z Helsinek rozebírali možnosti, na koho za měsíc v boji o Německo narazí. Na opačném konci jejich priorit jsou prý Švýcaři. Losování proběhne v pátek v poledne v sídle FIFA v Curychu.

Článek

Když čeští fotbalisté nastupovali ve středu v Helsinkách do letadla směr Praha, složení trojice pro baráž neznali. V průběhu letu ale kapitán letadla oznámil všem pasažérům českého speciálu zprávu, na kterou netrpělivě čekali: "Do baráže postupuje také Norsko, Turecko, Španělsko, Švýcarsko a Slovensko," ozvalo se z reproduktorů.

Na základě postavení v žebříčku FIFA nemohou fotbalisté narazit na Španělsko a Turecko, které budou nasazeny jako český celek. Názory na soupeře ze zbylého trojlístku se různily, ale především zkušenější hráči si přáli souboj s bývalým federálním sousedem.

Kdo by byl nejpřijatelnějším soupeřem pro baráž?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

"Je těžké vybírat, soupeři jsou všichni na podobné úrovni. Ale asi bych přivítal Slováky," uvedl nejzkušenější český reprezentant Karel Poborský. Jako jediný z týmu přitom nebude mít možnost prožít curyšský los v úplném klidu. Už tři hodiny po losování totiž sehraje mistrovský druholigový duel v českobudějovickém dresu na hřišti Vítkovic.

Podobně soudí také Tomáš Ujfaluši, který prý ale nepřičítá jménu soupeře až takovou důležitost. Důležitější podle něj bude forma českého mužstva, které bude za každých okolností favoritem. "Ale když už bych měl vybírat, určitě bych si přál cestovat na Slovensko," uvedl reprezentační stoper, který má na zápasy na slovenských stadionech výborné vzpomínky: před pěti lety byl členem týmu, který se dostal do finále šampionátu do jednadvaceti let. Tehdejší stříbrný celek je také kostrou dnešní reprezentace.

Slovensko si přeje nejvíce i brankář Jaromír Blažek, kterému by ale nevadili ani Norové. "Ale do Švýcarska raději ne, tam je velká euforie," připomněl si pekelné prostředí arény Stade de Suisse, kde se v sobotu málem "uškvařili" i Francouzi. Gólman má navíc na zbrusu nový stadion v Bernu, kde se podle všeho bude hrát, nepříjemnou čerstvou vzpomínku: před dvěma týdny zde Sparta prohrála v duelu Ligy mistrů s Thunem.

Nejopatrnější byl tradičně Brückner

Autor klíčové trefy ve Finsku útočník Tomáš Jun by naopak cestoval kamkoliv raději než na Slovensko. "Soupeři jsou všichni zhruba stejní, ale obávám se toho, co by se kolem toho zápasu strhlo," mínil fotbalista, který si toho vzhledem ke svému nízkému věku příliš nepamatuje z dob společného Československa.

Někteří hráči zase nechtěli na jméno soupeře raději ještě ani myslet, protože měli málo času na vstřebání dohrávky kvalifikace. "Teď nad tím skutečně nepřemýšlím," odmítl tipovat možného protivníka třeba Milan Baroš.

Vůbec nejopatrnější byl tradičně trenér Karel Brückner. "Musím si nejdříve v klidu všechno zhodnotit, ale myslet na ideálního soupeře nebudu, protože to je ošidné. Počkám, až si to přečtu v novinách," vtipkoval kouč a potvrdil, že se do Curychu ani nechystá. "Já si myslím, že to tam pánové Fousek a Dudl dobře zařídí i beze mě," uzavřel se smíchem trenér.

Reklama