Hlavní obsah

V cestě na mistrovství světa stojí českým fotbalistům Norové

PRAHA

Čeští fotbalisté znají svého soupeře pro barážové zápasy o postup na mistrovství světa 2006 v Německu. Los ve švýcarském sídle Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) rozhodl o tom, že v cestě na šampionát musí být ve dvou zápasech úspěšnější než mužstvo Norska. První zápas se bude hrát 12. listopadu v Norsku, odveta o čtyři dny později v ČR.

Článek

Losování baráže se osobně neúčastnil trenér české reprezentace Karel Brückner, zpráva o soupeři jeho týmu jej zastihla doma. "Norsko ve své skupině bez problémů obsadilo druhé místo. Ale jinak musím přiznat, že je to soupeř, o kterém mám nejméně informací, v kvalifikaci jsem jej prakticky ještě neviděl. Ale hrají nepříjemný a nestravitelný styl 4-5-1," reagoval kouč bezprostředně po losu.

Kdo postoupí z baráže o MS 2006?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Brückner chtěl původně volný čas využít k meditacím na chalupě, ale příznaky nastupující chřipky jej donutily setrvat doma. "Nelze nakonec hodnotit, který soupeř je přijatelný nebo méně přijatelný. Zda je některý soupeř výhodný či nevýhodný. Je to baráž," komentoval trenér, jenž nechtěl označit jako výhodu, že jeho tým hraje první zápas venku. "To je velmi relativní. Nicméně může to být malá výhoda," dodal na závěr.

Norové vyznávají silový fotbal

Norové už nemají tu sílu z minulých let, kdy vedl jejich útok hráč Manchesteru United Ole Gunnar Solskjaer. Trenér Aage Hareide má v podstatě v týmu jen dvě hvězdy, ale zato pořádné - levého obránce či záložníka Liverpoolu Riiseho a obrovitého útočníka Lyonu Johna Carewa.

Norové hrají silový fotbal, postavený nejen na tvrdosti, ale i rychlosti a technice.  Na velkém turnaji hráli naposledy v roce 2000, ale v kvalifikaci dosáhli několika cenných výsledků. Zvítězili ve Skotsku a v obou zápasech se Slovinci, duely s Itálií přinesly naprosto vyrovnaný boj.

Před devíti lety jsme byli s Norskem úspěšní

Čeští fotbalisté se utkali s Norskem v kvalifikaci pro mistrovství Evropy v roce 1996. Tehdy měli po šokující prohře v Lucembursku také nůž na krku, ale oba zápasy v rozpětí tří týdnů zvládli na jedničku. V Oslu uhájili remízu 1:1, na Letné zvítězili 2:0 a vykročili na cestu, na jejímž konci byli stříbrné medaile ve Wembley.

Česká reprezentace přišla při losování baráže v Curychu na řadu až jako poslední. Předtím vylosovala německá fotbalová legenda Franz Beckenbauer dvojice Španělsko - Slovensko a Švýcarsko - Turecko.

Reklama