Hlavní obsah

Fotbalisté půjdou do baráže o MS možná i s Nedvědem

Čeští fotbalisté se utkají v baráži o účast na mistrovství světa 2006 v Německu s Norskem, proti němuž se možná postaví i Pavel Nedvěd. První duel se uskuteční 12. listopadu v Oslu na stadionu Ulevall, odveta se bude hrát o čtyři dny později v Praze, nebo v Teplicích. O soupeři českého týmu rozhodl dnešní los v sídle mezinárodní federace FIFA v Curychu.

Článek

Několik hodin po losování oznámil bývalý kapitán reprezentace Nedvěd, že by se rád do národního týmu vrátil. Prostřednictvím svého manažera Zdeňka Nehody potvrdil, že je připraven nastoupit v obou zápasech proti Norsku. O svém záměru prý mluvil už i s reprezentačním koučem Karlem Brücknerem.

"To je skvělá zpráva, moc nám to pomůže. Bude to zlá zpráva i pro soupeře, vždyť majitelů Zlatých míčů moc v Evropě není," řekl nejzkušenější český reprezentant Karel Poborský. Spokojen byl také Vladimír Šmicer. "Přiznám se, že jsem to očekával už dříve, ale rozhodně s tím nemám problém. Budu rád, když takový fotbalista národní tým posílí," uvedl záložník francouzského Bordeaux.

Kdo postoupí na MS 2006?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Brückner prý Norsko v akci dlouho neviděl, ale hned začal se sháněním potřebných informací. "Těžko narychlo hodnotit, jaký to bude soupeř, ale okamžitě se mi vybavuje jejich dřívější tradiční schéma 4-5-1, které bývalo hodně účinné," řekl Brückner ČTK.

Brücknera těší, že odvetu bude jeho tým hrát doma. "Neznám žádný tým, který by si přál začínat doma. Jen výjimečně si jeden ze soupeřů dokáže vypracovat už v prvním zápase takový náskok, aby bylo rozhodnuto. Až v 80 procentech přece rozhoduje odveta, a tak to výhoda být může," uvedl Brückner.

Podle sázkových kanceláří je český tým vysokým favoritem vzájemného duelu. Na postup Čechů vypsala například společnost Tipsport kurz 1,3:1, na postup Norska 2,93:1. Podobné jsou i kurzy ostatních kanceláří.

Osudná baráž před čtyřmi lety

Pro český tým se baráž stala osudnou před čtyřmi lety, kdy tehdejší výběr kouče Jozefa Chovance vypadl s Belgií a na šampionát do Japonska a Koreje nepostoupil. Nyní budou mít Češi, kteří na mistrovství světě startovali naposledy ještě v době společné československé reprezentace v roce 1990 v Itálii, možnost na reparát.

Čeští reprezentanti si před dnešním losem většinou přáli prestižní souboj se Slovenskem a vyhnout se Švýcarsku. Norsko jim tedy příliš nevadilo. "Myslím, že Norové jsou takový přijatelný kompromis. V té trojce ale už mezi soupeři stejně žádné velké rozdíly nebyly. Norové, Slováci i Švýcaři jsou zhruba tak na stejné úrovni a my bychom byli před každým soubojem mírným favoritem," řekl Šmicer.

Galásek nad losem nejásal

Naopak kapitán Tomáš Galásek nad výsledkem losu příliš nejásal. "Á, Norsko. To jsem si nepřál a ani v kabině se o něm moc nemluvilo. Určitě je nepodceníme," řekl Galásek. Podle záložníka Tomáše Rosického bude důležité, jestli se do baráže stačí uzdravit zraněné opory v čele s Vratislavem Lokvencem, Milanem Barošem a Markem Jankulovským. Mimo hru však zůstane klíčový forvard Jan Koller, který se teprve minulý pátek podrobil operaci kolena a na trávník se vrátí až za sedm měsíců.

Norové, jejichž největšími hvězdami jsou útočník Lyonu John Carew a liverpoolský levý obránce či záložník John Arne Riise, v kvalifikaci zůstali druzí za Itálií. Na český tým si prý věří. Podle nich jsou Češi příjemným soupeřem.

"Mají v poslední době problém dát gól, jsou rozhodně slabší, než byli na Euru. Bude na ně větší větší tlak než na nás. Když budeme hrát dozadu jako v celé kvalifikaci, tvrdě a fyzicky, uspějeme," řekl trenér Norska Aage Hareide. Jeho tým dal přitom v kvalifikaci třikrát méně branek než Brücknerův.

Nevyřízené účty

Norsko má s českým fotbalem nevyřízené účty. V roce 1995 právě česká reprezentace postoupila přes Seveřany na mistrovství Evropy do Anglie. Svěřenci kouče Dušana Uhrina nejprve v kvalifikační skupině uhráli v Oslu remízu 1:1 a poté v Praze zvítězili 2:0. Oba duely pamatuje Poborský, který do nich naskočil jako střídající hráč. V pražské odvetě si odbyl reprezentační premiéru útočník Lokvenc.

Slováci se o premiérovou účast mezi elitou utkají se Španělskem, které naposledy chybělo na turnaji v roce 1974. První zápas se hraje ve Španělsku. Třetí dvojici tvoří Švýcarsko s Tureckem, přičemž úvodní duel hostí země helvétského kříže.

Baráž se hraje pohárovým systémem. Pokud se nerozhodne ani po druhém utkání, následuje prodloužení na 2x15 minut, popřípadě penalty.

Dvojice pro baráž (12. a 16. listopadu):
Španělsko - Slovensko,
Švýcarsko - Turecko,
Norsko - Česká republika.

Reklama