Hlavní obsah

Setkání legend: Penalty Čechy v semifinále nezklamaly, Kadlec triumfátorem

Praha

Velký vzpomínkový duel už je za dveřmi. Lákavé motto Setkání legend zve fotbalové fanoušky na reprízu finále mistrovství Evropy 1996 mezi Českou republikou a Německem. Utkání se bude hrát v pondělí 25. května od 18:00 v pražském Edenu. V dnešním dílu vzpomínek na slavný šampionát v Anglii si připomeneme semifinále, v němž Češi po penaltovém rozstřelu vyřadili Francii a mohli se těšit na finále ve Wembley.

Mistrovství Evropy 1996 Česko - Francie

 
Článek

Postup přes Portugalce přišel Uhrinův tým draho. „Byli jsme v nevýhodě, hráli jsme s výrazně pozměněnou obranou. Spousta kluků byla vykartovaných nebo zraněných. Šancí jsme měli víc, opticky jsme byli lepší. Ale nakonec semifinále skončilo bez gólů," vzpomíná záložník Karel Poborský.

„Pár šanci Francouzi měli, ale jinak jsme je do ničeho vážnějšího nepustili. Než abychom jim dali gól ze hry, čekali jsme spíš na penalty," dodává obránce Miroslav Kadlec.

Hrálo se v Manchesteru a na Old Trafford opravdu gól nepadl. Došlo tedy na penaltový rozstřel, který československý a později i český tým zvládal náramně.

Kouba a Kadlec hrdiny

„Je to vždy otázka štěstí. A možná je to i někde nahoře napsané, že se to k jednomu přikloní. A my jsme tenkrát byli šťastnější," usmívá se Poborský.

Střelci byli dlouho stoprocentní. Kubík, Nedvěd, Berger, Poborský a Rada na straně české, stejně jako všichni Francouzi. Pak ale Kouba vyrazil ránu Pedrose a Kadlec měl v šesté sérii postupový mečbol.

„Kluci říkali, ať jdu kopat. Říkal jsem si, že když brankář vystihne roh, tak penaltu nejspíš chytí. Proto jsem chtěl kopnout do středu nahoru. To se povedlo a dobře to dopadlo," líčí hrdina semifinále.

„Naskákali jsme na jednu hromadu a dlouho na ní vydrželi, takže ten první dole to málem nerozdýchal... Bylo to krásné," chechtá se Kuka.

Reklama

Související témata: