Hlavní obsah

Island - Česko 2:1 Dočkalova parádní trefa nepomohla, Vácha na Islandu českou reprezentaci pohřbil

MinutaMin. Tým Hráč Akce
55. Dočkal 0 : 1
60. Gunnarsson 1 : 1
76. Sigthórsson 2 : 1
Záznam online reportáže

Reykjavík

Takže i Češi na Islandu padli. V šestém díle kvalifikace o EURO 2016 je pohřbil nepochopitelný kiks sparťanského záložníka Váchy, který doslova vnutil Sigthórssonovi gól a domácím výhru. Přitom Vrbovi svěřenci měli duel rozehraný skvěle, neboť po parádní střele autora důležitých kvalifikačních branek Dočkala vedli. Island se však mohutně nadechl a po Nizozemcích a Turcích porazil doma i Čechy. Ve skupině A se tak po výhře 2:1 dostal na první příčku, zatímco česká reprezentace po první prohře má na druhém místě na třetí Nizozemsko k dobru tři body.

Foto: Sigtryggur Johannsson, Reuters

Kolbeinn Sigthórsson překonává brankáře Petra Čecha a střílí vítězný gól Islandu v utkání s českými fotbalisty.

Článek
Fotogalerie

Co avizoval, k tomu také trenér Vrba sáhl. Zamíchal se sestavou, takže na kraj obrany vrátil Kadeřábka, ve stoperské dvojnici dal přednost Procházkovi před Michalem Kadlecem, ve středové ředě se poprvé v průběhu kvalifikace objevil v základní sestavě Pilař a namísto Daridy vyrukoval Vácha.

Necid spálil tutotvku

A hlavně - na hrotu útoku měl operovat a svými fyzickými dispozicemi si v islandské šestnáctce vytvářet prostor Necid. Dařilo se mu to. Hlavně v úvodu, kdy český tým aktivitou a ofenzivním naladěním domácí zaskočil a přehrával.

Právě Necid to byl, kdo mohl zmiňovanou aktivitu už po čtvrthodině zúročit, neboť urostlé islandské beky Sävarssona i Árnasoan přeskočil, k centru Kadeřábka se dostal, ale ve velké šanci hlavičkoval vedle.

Island se dostal k ohrožení Čechovy brány až těsně před naplněním první půlhodiny. Z trestných kopů po faulech Sivoka, resp. jubilanta Rosického hrajícího stý reprezentační zápas, ze vzdáleností hodně nepříjemných a v podání Sirgudssona k tomu. Hlavně první rána legionáře ze Swansea byla hodně nebezpečná, ale Čech se vytasil se skvělým zákrokem.

Oboustranně účelně vedená a taktikou naplněná partie se tudíž přenesla za bezgólového stavu i do druhé půle, protože ani pár výpadů Vrbových svěřenců, ani islandské standardky změnu skóre nepřinesly.

Dočkalova bomba Islanďany vyprovokovala

Deset minut po půli už to neplatilo, neboť muž důležitých gólů Dočkal se postaral o vedení českého celku. Aktivní Pilař akci rozběhl, Necid míč vrátil a autor veledůležitých tref z předchozích duelů s Nizozemci, Turky a Kazachy se nekompromisní bombou postaral o vedení.

Ovšem pouze pětiminutové, neboť domácí se v tu ránu nadechli s ještě větší intenzitou, než při vstupu do druhé půlle. A za pět minut vyrovnali, neboť Plašil nechal za svými zády kapitána Islanďanů Gunnarssona a ten hlavou vyrovnal. Čech sice po míči sahal, ale zastavit ho nesvedl.

Neskutečný kiks Váchy rozhodl

Samo sebou že domácí v tu ránu narostli ještě víc, pochopitelně že stiskli Vrbovy svěřence k šestnáctce a zkoušeli zasadit druhý úder. Moc nechybělo, aby se jim to vymstilo, protože na střídajícímu Krejčímu jaksi nevěnovali pozornost a ten měl po pasu Rosického možnost vyrazit sám proti Halldórssonovi. Ale u možnosti zůstalo, protože přihrávku špatně zpracoval a o rýsující se příležitost přišel.

Co nesvedl Krejčí, dokázal Sigthórsson. A po neskutečné minele Váchy, který mu šanci vysloveně daroval. Letenský záložník na hranici šestnáctky nepochopitelně přihrával zpátky Sivokovi, Sigthórsson jeho záměr vystihl a ztrestal. Udělal kličku i Čechovi a poslal míč do prázdné brány.

Vácha šel okamžitě z placu. I proto, že trenér Vrba musel riskovat a nasadit  druhého útočníka Škodu. Nic platné to však nebylo, neboť domácí byli o poznání lepší a zaslouženou výhru, kterou mohl Gudmundsson minutu před koncem ještě pojistit, s přehledem udrželi. Po Nizozemcích a Turcích udolali v Reykjavíku i českou reprezentaci a dostali se ve skupině na první příčku.

Kvalifikace o EURO 2016 - skupina A
Island - ČR 2:1 (0:0)
Branky: 60. Gunnarsson, 76. Sigthórsson - 55. Dočkal. Rozhodčí: Collum - MacGraith, Connor (všichni Skotsko). ŽK: Rosický, Krejčí.
Island: Halldórsson - Sävarsson, Árnason, R. Sigurdsson, A. Skúlason - B. Bjarnason, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Hallfredsson (63. Bödvarsson) - Gudmundsson - Sigthórsson (90. + 3. Gíslason). Trenéři: Hallgrímsson, Lagerbäck.
ČR: Čech - Kadeřábek, Sivok, Procházka, Limberský - Plašil, Vácha (77. Škoda) - Dočkal (84. Darida), Rosický, Pilař (68. Krejčí) - Necid. Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: