Hlavní obsah

Neměl jsem strach, že Kliment roli Vydrova zástupce nezvládne, říká Hybš

Odehrál skvělý zápas, ale při hattricku klubového i reprezentačního parťáka zůstal Matěj Hybš poněkud ve stínu. Nicméně právě obránce českého výběru do jednadvaceti let měl obrovský podíl na českém vítězství v druhém duelu skupiny A nad Srbskem (4:0) při mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let. V hokeji by si při prvních dvou brankách duelů připsal asistence.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kliment (vlevo) a Matěj Hybš oslavují druhý gól během utkání se Srby.

Článek

V čem byl podle vašeho názoru největší rozdíl při porovnání výkonu českého týmu v duelech s Dánskem a Srbskem?

Chtěli jsme do zápasu se Srbskem vstoupit jako s Dánskem, což jsme splnili. Dostupovali jsme protihráče, byli jsme agresivní. Věděli jsme, že sice mají disciplínu, ale podobný přístup jim nebude vonět. Naštěstí jsme dali do přestávky dva góly. Hlavní rozdíl byl pak v tom, že jsme výkon udrželi i v druhém poločase. A ještě jsme přidali góly. Škoda, že jsme stejně nesehráli i celý zápas s Dánskem, protože mohlo být rozhodnuto.

Sám jste měl podíl na dvou vstřelených brankách. Byl záměr hrát přes pravou stranu Srbů?

Výkon v prvním poločase byl z naší strany skvělý. Celkově se nám dařilo, spolupráce na naší levé straně fungovala. Věděli jsme, kde mají Srbové slabiny a chtěli toho využít. Jejich obrana hodně couvá, tudíž jsme z krajů měli dávat míče pod sebe. A vstřelili jsme tak dva góly.

Proti Dánsku jste zvládli výborně první poločas, ale po obrátce přišel nepochopitelný výpadek. Padlo o přestávce duelu se Srbskem varování, aby se něco podobného neopakovalo?

Měli jsme to v hlavách. Už před zápasem jsme řešili, co se vlastně v zahajovacím utkání šampionátu stalo. O přestávce jsme si říkali, že musíme udržet výkon z první půle. Převládala euforie a chtíč odčinit první zápas.

Jak moc vás nadchnul výkon Jana Klimenta, s nímž jste v minulé sezóně nastupoval v dresu Jihlavy?

Říkal jsem mu, že asi na Vysočině nezůstane. Hrál výborně. V tréninku je dobrý, hraje zaslouženě. Matěj Vydra, který nemohl přijet, je výborný hráč se zkušenostmi z Anglie. Ale Honza Kliment se role jeho zástupce zhostil velice dobře. Klobouk dolů, jak vše ustál.

Jste tedy jeho výkony překvapený?

Ne. Viděl jsem celý rok v Jihlavě, jak tvrdě pracuje na každém tréninku. Neměl jsem strach, že by Honza reprezentaci nezvládl. Když jsme hráli předposlední ligové kolo v Jihlavě s Libercem, tak jsem ho povzbuzoval a říkal, aby se snažil, že jestli mu zápas vyjde, pojede na šampionát. Nevěřil mi, ale stalo se.

A přestože v klubu často nastupuje z kraje sestavy či jako podhrotový hráč, skvěle zvládl i úlohu na hrotu sestavy.

Myslím, že mu post klasického útočníka vyhovuje. Honza je na lajně omezený prostorem, kdežto na hrotu je silný, protože udrží balón zády k bráně. Je silný v osobních soubojích, umí se s míčem otočit kolem protihráče a ještě skvěle zakončit. Tohle všechno proti Srbům předvedl.

Reklama

Související témata: