Hlavní obsah

Nedvědův slzavý konec v reprezentaci neplatí

Radek MalinaPrávo

Odcházel z trávníku a plakal. Po tváři se mu koulely slzy. Tenhle okamžik se málem stal tečkou za reprezentační kariérou Pavla Nedvěda. Od osudné bitvy s Řeckem v semifinále ME za národní tým nehrál. Až teď, na barážovou bitvu s Norskem, se vrací!

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Pavel Nedvěd se objeví znovu v reprezentaci.

Článek

Zbývalo deset minut do poločasu bitvy o evropské finále, když se v pokutovém území Řecka srazil s Katsuranisem. A Nedvědovo pravé koleno nevydrželo. Zbytek zápasu sledoval z lavičky. Ještě než na ni Nedvěd usedl, brečel: "Z naprosté bezradnosti."

Plánoval vyšetření v Turíně a sliboval, že kdyby si rozmyslel pokračování kariéry, vše dá včas vědět. A pak přišla z Turína v září 2004 nečekaná zvěst. "Můj zdravotní stav v důsledku zranění mi momentálně nedovoluje tak velkou fyzickou zátěž, abych byl schopen odvádět kvalitní a spolehlivé výkony současně za reprezentaci a Juventus Turín. Po dobu zdravotních potíží budu nastupovat pouze za Juventus," uvedl Nedvěd před startem kvalifikace o MS.

O návratu neuvažoval

Následně se rozhořela poněkud nečitelná fáze, kdy spousta prohlášení vyznívala dvojsmyslně či zůstala veřejnosti utajena. Nedvěd se následně rozhodl skončit s reprezentací definitivně. "Nepředpokládal jsem, že moje rozhodnutí dočasně přerušit činnost v reprezentaci budou provázet taková obvinění a ničím nepodložená dvojsmyslná vyjádření. Velmi mne mrzí, za jakých okolností a jakou formou se s reprezentací loučím," vzkázal.

Zdálo se, že výjimečný fotbalista je pro národní tým ztracen. "O žádném návratu neuvažuji," řekl v červnu letošního roku při exhibici v Mostu. "Je to moje definitivní rozhodnutí. Není jednoduché hrát ve třiatřiceti letech všechny zápasy za Juventus... Nároďák bych asi už nezvládl. Myšlenky na návrat jsem měl, ale nakonec jsem dal přednost tomu, abych si trochu ulehčil," doplnil v září.

Chce své zemi pomoci

Před říjnovou klíčovou bitvou s Nizozemskem, kdy reprezentační borce kosila zranění, všichni s napětím očekávali, zda se Nedvěd do týmu vrátí. Přání fanoušků zůstalo nevyslyšeno. "Nechci, aby mě někdo přemlouval k reprezentaci, jen nerad někoho nechávám ve štychu. Možná bychom se s trenérem nakonec domluvili, ale nedopadlo to dobře, asi jsme se špatně pochopili a já myslím, že je to tak možná lepší. Už jsem v reprezentaci dlouho nebyl a třeba bych tam překážel," pronesl Nedvěd.

Změnu svého postoje obhajoval údajným prohlášením trenéra. "Je to nechutné a dost mě to ranilo. Důvod, který Pavel uvedl, je šílený. Reagoval na slova, která jsem neřekl," zlobil se Karel Brückner. Po losu baráže 14. října přišel zvrat. "Byl bych šťastný, kdybych mohl své zemi pomoci, jen doufám, že budu v nominaci a nebudu zraněný," vysvětlil Nedvěd. Je tak více než jasné, že jeho poslední zápas v reprezentaci může mít slastnou dohru. Třeba na MS v Německu, kam postoupí vítěz baráže...

Reklama