Hlavní obsah

Pro Nedvěda byla reprezentace vždy ctí

PRAHA

Po roce a půl nastoupí fotbalová reprezentace i s bývalým kapitánem a hvězdou italského Juventusu Turín Pavlem Nedvědem. Ten se před třemi týdny nechal slyšet, že by rád pomohl národnímu celku v baráži proti Norsku. "Hrát v nároďáku byla pro mě vždycky čest. Bylo těžký si připustit, že už nikdy neobléknu reprezentační dres," prohlásil na pondělní tiskové konferenci v Praze Nedvěd.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Pavel Nedvěd s trenérem reprezentace Karlem Brücknerem na tiskové konferenci před baráží s Norskem

Článek

Přeplněná konferenční místnost dejvického hotelu Praha na bývalého reprezentačního kapitána čekala s napětím. Vedle reprezentačního kouče Brücknera se posadil i manažer reprezentace Vlastimil Košťál, který hrál ve spekulacích ohledně návratu důležitou roli.

"Téma Nedvěd a reprezentace snad dnešní konferencí uzavřeme a budeme se věnovat jenom sportovním věcem. Moje přítomnost dokumentuje, že žádné nezodpovězené otázky mezi mnou, Pavlem a reprezentací nejsou. Zcela zřetelně dokumentujeme, že věci proběhly jak měly," uvedl svazový místopředseda.

Své postoje vysvětlil Pavel Nedvěd. "Rozhodl jsem se vrátit, protože jsem si ještě jednou chtěl zahrát v národním celku. To byla vždycky čest a vážím si toho," vyznal se Nedvěd.

Běh na dlouhou trať

O návratu záložníka Juventusu se spekulovalo od evropského šampionátu v Portugalsku. "Když jsme se s trenérem slyšeli, tak jsem se necítil hrát kvalifikaci. Zdravotně ani věkově jsem na to neměl. Pro baráž jsem rád, že mi trenér dal důvěru. To není běh na dlouhou trať, takže se to dá vydržet zdravotně," vysvětlil Nedvěd.

Zlomovým impulsem pro návrat bylo Nedvědovo prohlášení ze 14. října, kdy v rozhovoru pro italskou televizi připustil, že by chtěl v baráži v reprezentaci nastoupit. "Vnímal jsem návraty svých vrstevníků - Zidana, Figa nebo spoluhráče z Juventusu Thurama. Rozhodl jsem se ale sám za sebe, i podle svého zdravotního stavu," upozornil Nedvěd.

Nejen mezi fanoušky nepanovala ohledně návratu shoda. "Žena nadšená nebyla, táta je zase spokojený. Stejně jako v životě nejde uspokojit všechny. Důležitý je, co jsem chtěl a cítím já. Já jsem za nároďák ještě hrát chtěl, tak jsem za nominaci rád. Bude to velká spousta emocí," tvrdí záložník Juventusu.

Spoluhráči dodané sebevědomí

Kontakt s národním celkem třiatřicetiletý hráč neztratil. "Sice jsem v reprezentaci rok a půl nebyl, ale myslím si, že žádné problémy v tomhle směru nejsou. S klukama jsem se hodně slyšel, oni se těšili na můj návrat. To mi dodalo sebevědomí, je to pro mě takhle lehčí," pochvaloval si Nedvěd, podle kterého byl jedním z rozhodujících impulsů telefonát kolegů po úspěšném kvalifikačním zápase ve Finsku.

Národní celek čeká zrádná baráž, ve které před čtyřmi lety reprezentanti jako favorit proti Belgii zklamali. "Ponaučení z Belgie je hlavně na to nemyslet. Doufám, že tentokrát bude po dvou zápasech oslava. Snad bude Česká republika po dlouhých letech zase na mistrovství světa," doufá hráč Juventusu.

Nedvěd je ve složité situaci, případný neúspěch by s velkou pravděpodobností byl připsán právě jemu. "Nemám strach, že všechno padne na mě. Fotbal se hraje v jedenácti lidech. Musíme udělat všechno pro to, abychom postoupili. Chci mít sám před sebou čisté svědomí," myslí si záložník. "Tlak je na mne deset let, co jsem v Itálii. Jsem z Juventusu zvyklý pořád vyhrávat a doufám,že to bude stejné i v reprezentaci," doplnil Nedvěd.

Vyhlídky jen do Vánoc

Další reprezentační plány zatím nechává otevřené. "Nehledím dál, než do Vánoc, těším se na Ježíška. Soustředím se jen na tyhle dva zápasy," upozorňuje bývalý reprezentační kapitán. Ten se v národním celku na pokoji opět potkal s parťákem Karlem Poborským.

"Po příjezdu jsem dostal pokoj. Když ale přijel Karel, tak všechno změnil a bydlím s ním. Je pro mě velice uspokojující, že lidi mě tady mají rádi a mohl jsem se vrátit. Doufám, že vše bude fungovat jako mistrovství Evropy," věří Nedvěd, jenž je podle svých slov zdravotně v pořádku.

Naposledy Pavel Nedvěd v národním celku nastoupil loni v červenci v semifinále mistrovství Evropy v Portugalsku proti Řecku. Reprezentační kariéru ukončil o čtvrt roku později. První zápas baráže s Norskem se hraje 12. listopadu od 19:30 na stadiónu Ullevall v norském Oslu, odveta o čtyři dny později v Praze na Letné od 20:15.

Reklama