Hlavní obsah

Podle Brücknera je baráž ruská ruleta

PRAHA

Fotbalová reprezentace se sešla v Praze před barážovým dvojutkáním o postup na mistrovství světa 2006 proti Norsku. V dejvickém hotelu Praha se po delší pauze objevili Marek Jankulovski, Jaroslav Plašil nebo Jiří Jarošík. Před cvakajícími spouštěmi fotografů nechyběl ani bývalý kapitán reprezentace Pavel Nedvěd. Všichni myslí na sobotní zápas v Oslu. "Baráž je jako ruská ruleta," říká reprezentační trenér Karel Brückner.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner.

Článek

Zkušený kouč na srazu postrádal duo z Amsterodamu Galásek - Grygera, které zdržely klubové povinnosti, chyběl i Vladimír Šmicer. V hotelu se s manželkou a dětmi loučil Pavel Nedvěd, který se do národního celku vrací po šestnácti měsících.

Zda opět na ruku navlékne kapitánskou pásku není zatím jisté. "Kapitánství je absolutně nepodstatný. Národní tým má výborného kapitána v Tomáši Galáskovi a není potřeba něco měnit. Všechno může zůstat tak, jak je," říkal Pavel Nedvěd na tiskové konferenci.

Na srazu nechyběli ani zranění hráči, za kamarády například dorazil zraněný stoper francouzského Auxerre René Bolf. Problémy má údajně i Tomáš Galásek. "Zdravotní stav budeme zjišťovat průběžně. Hlavně ty, kterých se to týká nejvíc. Galásek přijede odpoledne, nad Marešem je otazník," popsal stav týmu trenér Brückner.

Norové jsou kompaktní

Brückner se zamyslel i nad soupeřem českého výběru. "Norové jsou kompaktní mužstvo, mají stabilizovanou sestavu. Navíc jsou odpočinutí," okomentoval severský celek, který se stylizuje do pozice outsidera.

"Jak jsem říkal na nominační tiskovce, o podcenění nemůže být ani řeč. Vzali jsme si poučení ze zápasů s Nizozemskem a Finskem, baráž proti Belgii je strašně dávno," vyloučil vzpomínky na neúspěšnou baráž o MS před čtyřmi lety Brückner. "V Norsku samozřejmě chceme uhrát to nejlepší výsledek, byť je systém velice důležitý a musíme se mu přizpůsobit. Baráž je ruská ruleta. Ještě ostřejší, než playoff v běžných soutěžích," přeje si úspěch Karel Brückner.

První zápas baráže s Norskem se hraje 12. listopadu od 19:30 na stadiónu Ullevall v norském Oslu, odveta o čtyři dny později v Praze na Letné od 20:15. Naposledy se český národní tým na světovém šampionátu objevil v roce 1990, kdy MS hostila Itálie.

Reklama