Hlavní obsah

Trenér Norska: Češi tropí zbytečný povyk

Trenér norské fotbalové reprezentace Age Hareide je přesvědčen, že jeho tým může překazit Česku jeho sen o startu na mistrovství světa. Věří, že jeho svěřenci mohou vytěžit maximum ze své pozice outsidera. Hareide si rovněž myslí, že Češi dělají zbytečný povyk ohledně trávníku na stadionu v Oslo, kde se bude v sobotu hrát první utkání baráže.

Článek

"Koncentrujeme se na naši přípravu na zápas, Češi ať si klidně tropí rámus," řekl Hareide pro středeční vydání norského deníku Aftenposten. "Počítal jsem s tím, že většina českých hráčů je natolik zkušená, že se tím nenechají rozhodit. Ale člověk asi nikdy neví," dodal.

"Pro nás nepředstavuje povrch žádný problém. Naopak doufám, že nám to poskytne psychickou výhodu," je přesvědčen Hareide. Podmínkami na stadionu Ullevaal v Oslo se v současnosti jen minimálně zaobírají hráči norského mužstva. Celý národní tým se totiž připravoval na upraveném pažitu v blízkosti Kodaně.

Žádné nakopávané míče

V sousedním Dánsku našli Norové potřebný klid před důležitým zápasem a Hareide si pochvaluje pohodu v mužstvu. "Tlak je vždy na straně favorita a na české mužstvo musí být enormní," je přesvědčen. "Češi si nepřipouštějí, že by v Německu příští rok nebyli a to může být naše výhoda," pokračuje Hareide.

Norský kouč chce navíc Čechy zaskočit hrou, která není pro Nory úplně typická. Namísto tradičních nakopávaných míčů chce do hry zapojit více techniky a pochopitelně i obávané bojovnosti. "Především chceme dobře bránit a udeřit z brejků. Máme dost talentovaných záložníků, kteří umí nejen míč vybojovat, ale i rozehrát. Pak už bude zbytek práce vpředu na Johnu Carewovi," prozradil Hareide taktiku na internetových stránkách eurosport.com.

Můžeme uspět i v Praze

"Umíme být velmi důrazní v obraně, ale zároveň dokážeme i střílet góly. Pokud se nám podaří efektně skloubit obě schopnosti, máme slušnou šanci uspět i v odvetě v Praze," nepochybuje Hareide o kvalitách svého týmu.

Slova uznání má ale i pro svého soupeře. "Jako kolektiv jsou Češi silní. Mají velmi dobře organizovanou obranu, a hrají efektně i dopředu. Dokáží nečekaně a bolestně udeřit z brejkových situací, takže naše koncentrace musí být maximální po celý zápas," zakončil Hareide, podle nějž bude českému týmu hodně chybět útočník Jan Koller.

Reklama

Související témata: