Hlavní obsah

Jednadvacítka chce po prvním duelu dál živit postupový sen

LUHAČOVICE (Zlínsko)

Po dvou letech stojí česká fotbalová reprezentace do 21 let znovu na prahu baráže, v níž bude bojovat o účast mezi osmi nejlepšími týmy na závěrečném turnaji mistrovství Evropy v příštím roce. Předloni tým kouče Wernera Ličky smolně vypadl po penaltovém rozstřelu se Švýcarskem, současný výběr se pokusí o nápravu proti Německu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

První díl barážové bitvy se odehraje v pátek od 20:00 na vyprodaném stadionu v Uherském Hradišti. Odveta je na programu v úterý v Leverkusenu. "Takový souboj je hlavně o psychické odolnosti. Pevně věříme, že prostředí v Uherském Hradišti naše hráče strhne k mimořádnému výkonu," uvedl dnes trenér Ladislav Škorpil. "Bylo by jenom dobře, kdybychom soupeře i po pátku drželi pod tlakem," dodal šedesátiletý kouč.

Žít i po prvním duelu před úterní odvetou v Leverkusenu dál postupový sen, to je hlavní přání mladých reprezentantů, kteří postoupili z kvalifikační skupiny z druhého místa za Nizozemskem.

Nula v obraně je cílem

"Především chceme hrát na nulu v obraně, když se prosadíme v koncovce, bude to vynikající. Hlavní je, abychom si před zápasem v Německu udrželi naději," řekl útočník Mönchengladbachu Václav Svěrkoš, který je při neúčasti zraněného Tomáše Sivoka kapitánem. Duel s protihráči z bundesligy pro něj bude zvlášť prestižní.

"Nechceme zahodit dvouletou práci. Musíme být aktivní a zkusit Němce zatlačit do defenzivy, ale nesmíme to úplně otevřít," naznačil taktický plán stoper Martin Latka.

Českému týmu tentokrát nevadí, že je před duelem považován za mírného outsidera. Odhodlání "lvíčat" to prý jenom zvyšuje. "Němci jsou asi mírní favorité, ale to jsme byli my předloni se Švýcarskem také a jak to dopadlo. Věříme ve svoji sílu. Máme na to, abychom je porazili," řekl záložník Bochumi Filip Trojan.

Cenná zkušenost ve Finsku

Jednadvacítka před vypjatou baráží už jednou zkouškou odolnosti prošla. Škorpilův tým v kvalifikaci v předposledním duelu doma prohrál s Nizozemskem a ve Finsku pak nesměl dopustit další porážku. Mužstvo i bez pěti vykartovaných členů základní sestavy dokázalo zvítězit. Před baráží to prý je pozitivní zjištění. "Byla to pro nás dobrá a cenná zkušenost," tvrdil Škorpil. "Nebyli jsme v jednoduché pozici, ale dokázali jsme se semknout," souhlasil Svěrkoš, který by měl tentokrát na hřišti operovat v roli staženého útočníka.

Tým ladí od pondělí formu ve vesničce Pozlovice, hned u lázeňského střediska Luhačovice. Daleko od okolního ruchu, v krásné přírodě pohostinného Slovácka mezi sevřenými kopci, které dnes zahalila hustá mlha, sbírá síly na rozhodující bitvy.

"Zatím tady cítím klid, ale je možné, že s blížícím se zápasem se může nějaký stav napětí dostavit. Musíme tým naladit tak, aby jej nesvírala nervozita a zároveň nebyl přemotivovaný," líčil Škorpil před dnešním krátkým tréninkem zaměřeným na nácvik standardních situací.

Němci mají větší starosti

Český trenér se těší i z výborného zdravotního stavu mužstva: do baráže nemohou zasáhnout jen dlouhodobí marodi Sivok s Bednářem a Papopulos, který si odpykává třízápasový distanc za vyloučení s Nizozemskem. Jinak jsou všichni klíčoví hráči v pořádku. Do hry se vrací i Kaufman, Kadlec, Rilke a Trojan, kteří ve Finsku stáli kvůli žlutým kartám.

Němci mají větší starosti. V týdnu vypadli kvůli zranění ze hry bek Brzenska z Dortmundu a Svěrkošův spoluhráč a záložník Mönchengladbachu Polanski. Podle posledních zpráv by kvůli zraněnému kotníku na první zápas neměl přicestovat ani ofenzivní záložník Dortmundu David Odonkor, jedna z opor týmu.

"Češi budou pořádně těžkým oříškem, ale nic to nemění na tom, že chceme postoupit na mistrovství," vyhlásil sebevědomě trenér Dieter Eilts, pod jehož vedením německá jednadvacítka v žádném z posledních dvanácti zápasů neprohrála.

Utkání v Uherském Hradišti začne v pátek ve 20:00. Přímým přenosem jej vysílá Eurosport 2, nebo satelitem šířená německá verze prvního programu Eurosportu. Hlavním rozhodčím je Maďar Zsolt Szabo.

Předpokládané sestavy:
ČR: Grigar - Kaufman, R. Hubník, Latka, Kadlec - Rilke, Jirsák, Hušek, Trojan - Svěrkoš - Fořt.
Německo: Adler - Volz, Fathi, Schulz, Matip - Riether, Lehmann - Hunt (Kiessling), Trochowski, Nando - Hanke.

Reklama

Související témata: