Hlavní obsah

Rosický před baráží věří: Kvalita je na naší straně

PRAHA

Na vlastní kůži zažil neúspěšnou baráž o mistrovství světa 2002. Při domácí prohře s Belgií odehrál celých devadesát minut. Dnes je však Tomáš Rosický v národním týmu v jiné pozici. Je lídrem mužstva. Bez něj si nikdo reprezentaci neumí představit. "Vím, že se na mě spoléhá. Ale to jsem neřekl nic nového," nedělá si těžkou hlavu borec, který má v pětadvaceti letech na kontě padesát reprezentačních startů.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Tomáš Rosický

Článek

Od jeho prvního utkání v A-týmu ještě neuplynulo pět let. V Dublinu nastoupil proti Irům na osm minut. Tehdy český tým prohrál a Rosický byl začátečník. Dnes? Když minulý týden nedohrál ligové utkání Borussie Dortmund, trenéra národního týmu Karla Brücknera málem jímaly mdloby. "Aby chyběl Rosický? Jenom to ne."

Jasně to dokumentovalo úlohu "malého Mozarta", jak je Rosickému často přezdíváno. Vyrovnat se s úlohou tahouna není pro hráče, který první fotbalové krůčky dělal v ČKD Kompresory a následně ve Spartě, není nic neobvyklého. Stejnou úlohu má v Dortmundu i v reprezentaci. "Nemám s tím problém. Jsem na takovou roli absolutně připravený. Myslím, že jsem to ukázal i minule," připomíná utkání ve Finsku.

Tam výborným výkonem a gólem pomohl k postupu do baráže. "Myslím, že to byla velká prověrka. Vyhrát ve Finsku rozhodně není jednoduché. My jsme to zvládli velmi dobře. Teď to bude podobné. Norové jsou samozřejmě kvalitnější, ale herně nejsou tolik odlišným soupeřem. Zase je to tým, který půjde do všeho po hlavě, nic nevypustí. V tom se jim musíme vyrovnat," tuší Rosický.

Role favorita se nebojí

Právě poslední zvládnutá kvalifikační bitva v Helsinkách dodává českému záložníkovi optimismus. "Museli jsme vyhrát. Vlastně už to byl barážový zápas a my jsme ho zvládli. Zejména psychicky to bylo hodně těžké. Budeme dobře připravení," slibuje.

Důrazné a tvrdé hry protivníka se neobává. "S tím se vyrovnáme. Máme hráče, kteří nastupovali v Německu či v Anglii, kde se hraje hodně nesmlouvavě. Nebude to pro nás problém," je přesvědčený Rosický.

Úlohy, kdy do zápasu vstupuje český tým jako favorit, se nebojí. "Jdeme tak prakticky do každého zápasu. Pokaždé musíme vyhrát," připomíná záložník. "I z hlediska fotbalovosti je kvalita na naší straně. Ale nesmíme zapomínat, že dnešní fotbal už není jen o fotbalovém umění. Musíme být disciplinovaní, vypořádat se s jejich stylem hry a s možná hodně těžkým terénem."

Kvalita by se měla zvednout

Stav trávníku sledoval Rosický v průběhu týmu velmi pozorně stejně jako spoluhráči. "Jsme tým, který hraje po zemi. Pokud se terén nepodaří dát do odpovídajícího stavu, budeme muset jezdit po zadku. Ale i o tom je baráž," nechce se Rosický vymlouvat.

Naopak je přesvědčený, že tým by měl boj s Norskem zvládnout i proto, že v něm je více staronových tváří. "Je skvělé, že se vrátil Pavel Nedvěd. Budeme s ním mnohem silnější. Po pauze jsou zpět také Marek Jankulovski a Jarda Plašil. Trenér má hned více variant. A uvědomíme-li si, že i přes velkou marodku jsme minulé zápasy odehráli dobře, kvalita by se nyní měla zvednout," je přesvědčený Rosický.

Na nevydařenou baráž s Belgií už nevzpomíná. "Doufám, že od té doby se hodně změnilo, i když i tentokrát začínáme na hřišti soupeře a také tentokrát se Norové tváří jako outsideři. Ale jsme jinde. Zvládneme to," nepochybuje Rosický. Na šampionátu v Německu, které je mu od zimy 2000 po přestupu do Dortmundu domovem, rozhodně nechce chybět. "Je to cíl nás všech," připomíná silný týmových duch, o němž tak často hovoří Brückner.

Reklama

Související témata: