Hlavní obsah

Trávník je pod plachtou, hráči ho uvidí až před zápasem

Karel FeltPrávo

Čeští fotbalisté v pátek trávník na stadiónu Ullevaal ani neviděli. "Není to obvyklé, ale respektujeme rozhodnutí, že je třeba povrch šetřit. Vliv by to na nás mít nemělo, od začátku týdne víme a počítáme s tím, že stav plochy není dobrý. Uvidíme ho v sobotu před polednem," odmítl obavy kapitán českého týmu Tomáš Galásek.

Článek

Letecký speciál s českou výpravou přistál v Oslo v pátek po poledni. Přes mraky se marně dralo slunce, ale nepršelo, déšť přišel až v podvečer. Podstatná část výpravy se vydala nad město do známého lyžařského areálu Holmenkollen, kde bydlí přímo pod skokanským můstkem v pohádkově vyhlížejícím objektu Park Hotel Rica. Na stravu reprezentantů tam dohlíží kuchař Josef Golis.

Trenér Karel Brückner se po přistání spěchal podívat na stadión. "Moc jsem toho neviděl, trávník byl pod plachtou, jen takové proužky, kde běhá asistent rozhodčího. Tam to bylo dobré, ale v prostředku to je prý horší," nabídl první poznatky kouč.

I když pořadatelé nechtěli nikoho pustit ani do ochozů, podařilo se českým novinářům a fotoreportérům dostat na pět metrů k trávníku. Nevypadal dobře. Ležela na něm bílá plachta, místy doslova nalepená a trávu dusící. U branky se krčily v blátě a písku trsy, či spíše stébla trávy.

"Na trávník jsme vysypali třicet tun písku, asi dva milimetry po celé ploše. Děláme, co se dá," řekl jeden z pořadatelů velice tiše. Zřejmě jeho nadřízený hned vyvíjel snahu dostat novináře pryč.

"V našem hotelu jsme se setkali s delegátem FIFA Manosem Mavrokukulakisem. Ten nám sdělil podrobnosti a v souladu s reglementem FIFA se hráči dostanou na odkrytý trávník v sobotu půl hodiny před polednem, aby podle jeho kvality zvolili obutí. O tom, zda se bude hrát, rozhodne o dvě hodiny dříve rozhodčí Massimo Busacca za přítomnosti představitelů obou mužstev a delegátů FIFA. Hrát se bude, zřejmě jen průtrž mračen a prudká změna terénu k horšímu by mohla zápas odložit, ale tohle téma řešme, pokud k němu dojde," konstatoval generální sekretář ČMFS Petr Fousek.

Nenechají se zaskočit

Obě mužstva se vzdala možnosti trénovat na Ullevaalu, Češi se v podvečer vydali na plochu atletického stadiónu Bislet. Situací kolem trávníku se nenechají zaskočit. "Tréninku na hlavní ploše se nevzdáváme poprvé. Udělali jsme to před přípravou ve Francii i před zápasem s Německem na ME. Oba jsme vyhráli, už to dělají i kluby v Lize mistrů," upozornil Brückner.

"Na taktiku to může mít minimální vliv, totéž se týká sestavy. I na kvalitním terénu je dobré hrát po křídlech. Situace kolem trávníku se zbytečně dramatizuje. Když vidíte, na čem se hrají kolikrát zápasy Ligy mistrů, tak tenhle nevypadá tak hrozně," mínil trenér českého týmu a nastínil program na dnešní dopoledne: "Hráčům už jsem vše potřebné řekl, Nory viděli na videu, v sobotní přípravě na zápas si všechno už jen shrneme."

Brückner má obavy i o trávník v Praze

Poněkud překvapivá zpráva přilétla do Oslo z Prahy. Na letenském trávníku se má v neděli uskutečnit turnaj hlavního sponzora Sparty Eurotelu, za účasti bývalých hráčů a různých celebrit. "Trošku mě straší ten odborářský turnaj na Letné. To je ostuda všech ostud, je to nemyslitelné a neetické. Dostali bychom se do situace jako Norové," kroutil hlavou Brückner. Český tým potřebuje pro odvetu kvalitní trávník, to snad vedení Sparty i Eurotelu pochopí, rozhodně by to ani pro něj nebyla dobrá reklama.

Reklama