Hlavní obsah

Češi si věří: Norové nás v bahně neutopí

Karel Felt (Oslo)Sport.czPrávo

Barážová bitva začíná. V sobotu večer od 19.30 h (přímo vysílá TV Nova) zahájí švýcarský sudí Busacca pokyn k zahájení prvního dějství bitvy o postup na MS v Německu. Historicky první prohru chtějí Seveřané přichystat českému týmu v prvním zápase baráže a ještě by je při tom rádi vykoupali v bažině, v níž proměnili, podle některých zdrojů zcela vědomě, trávník stadiónu Ullevaal.

Foto: www.petr-cech.cz

Čeští reprezentanti věří, že se probojují na MS.

Článek

Trenér Brückner je lišák a vymýšlí, jak vyzrát se svojí lehkonohou jízdou nad těžkými norskými obry.

"Známe sílu Norů, není to jen Carew a Riise. Už jsme je viděli dvakrát a ještě si dáme speciálně Carewa. Budeme ho hlídat podle situace. Někdy těsně, jindy na distanc," nechtěl víc prozrazovat Karel Brückner. Byl hodně zvědavý na stav trávníku. V rozestavení počítá se čtyřčlennou zálohou, mezi níž a Barošem bude operovat Šmicer.

Na obra s chytrostí

Především je třeba ve vzduchu pohlídat střelce Carewa, o kterého se má postarat David Rozehnal. "Carew se blíží kvalitami k van Nistelrooijovi, ale není tak zákeřný. Těším se na něj, protože jen v tak těžkých zápasech proti špičkovým hráčům můžu dokázat, co ve mně je," řekl David Rozehnal. A tlumočil názor týmu, že v bahně je soupeř neutopí.

"Chybějí nám naše věže Koller a Lokvenc Ti by na Carewa platili, on má opravdu dobrou formu. V zápasech s námi by se ale mohl střelecky zklidnit. Hlídat ho osobně nemá smysl, musíme na něho hrát tvrdě, to nemá rád. Není to technik, který obejde pět hráčů. Dostane míč, dá ho do strany a hned se řítí k brance, kde čeká centr. Hlavně ve vzduchu by ho mohli zkrotit dobří hlavičkáři jako Tomáš Ujfaluši nebo David Rozehnal. Není důvod se ho bát," nabídne svůj pohled na největší norskou hvězdu Jaroslav Plašil.

Druhou velkou stálicí norského výběru je John Arne Riise, levý obránce či záložník Liverpoolu. "Je to fajn kluk, ale trochu zvláštní. Všude musí být první, v autobusu, na obědě, v šatně... Jinak to je bombarďák, jeho levačka je hodně nepříjemná. V norské reprezentaci prý hraje v obraně, tak by neměl tolik zlobit. Umí i dlouhé autové vhazování," charakterizoval svého bývalého spoluhráče Vladimír Šmicer.

Sebevědomý soupeř a postupové počty

Norové už dorazili ze svého kodaňského azylu a docela je těší stav trávníku. Víc vyhovuje jejich důrazu než české technice. Nějaká regulérnost či férové podmínky jim starosti nedělají. "Češi nemají Kollera, ale přijeli s Nedvědem. Jeho hru jsme v pátek studovali. Viděl jsem na videu všechny jejich kvalifikační zápasy i utkání z EURO. Myslím si, že víme, kde mají slabá místa," říkal sebevědomě norský kouč Age Hareide. Sebevědomí Norům rozhodně nechybí, ale moc dobře si uvědomují, že každý inkasovaný gól jim vzdaluje MS.

Matematika baráže je jasná. Při bodové shodě platí gól vstřelený na hřišti soupeře dvojnásob. Pokud oba zápasy skončí shodným výsledkem, bude se v tom pražském prodlužovat o 2x 15 minut a ty se dohrají, ať gól padne či nikoliv. Pokud by v prodloužení daly gól oba týmy a utkání skončilo i po 120ti minutách remízou, postupovali by Norové, to je zvláštnost baráže. Když by v prodloužení branka nepadla, kopou se do rozhodnutí penalty.

Norsko - Česko
Oslo - 19.30 h, TV Nova
Rozhodčí Massimo Busacca (Švýc.)
Pravděpodobné sestavy
Norsko: Myhre - Bergdölmo, Hagen, Hangeland, Riise - Solli, Hästad, Grindheim, Pedersen - Iversen (Rushfeldt), Carew.
Česko: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Galásek - Poborský, Rosický, Nedvěd - Šmicer - Baroš.

Reklama

Související témata: