Hlavní obsah

Trávník se boří, stěžovali si hráči

OSLO

Zamračená obloha a nepříjemný vítr, to byl obrázek sobotního Osla, chystajícího se na večerní první fotbalové bitvy o postup na mistrovství světa. Druhý díl uvidí ve středu Praha. Zatímco obyvatelé Osla se tvářili nezúčastněně, jejich metropole se s každou hodinou měnila v českou kolonii. Letadly i autobusy sem mířilo na dva a půl tisíce českých fanoušků.

Článek

V centru města nebylo místa, kde by neznělo nějaké české nářečí, od Ostravy, přes Brno až po protáhlý plzeňský dialekt. Ozdobeni šálami, vlajkami a v dresech, mezi nimiž převládala Barošova 15 a Nedvědova 11, se fotografovali s gardisty před Královským palácem, s lodičkami v přístavu nebo velikými pevnostními děly v citadele nad fjordem.

Na druhé straně města se už v dopoledních hodinách odehrávala předzápasová diplomatická mise na ploše stadiónu Ullevaal. "Stojím na kraji trávníku. Je propískovaný, ale hodně měkký. Po stranách a poblíž branek to vypadá vcelku dobře, ale prostředek je hodně hluboký," říkal do telefonu generální sekretář ČMFS Petr Fousek. Ranní kontrole byl přítomen jen hlavní rozhodčí Švýcar Massimo Busacca, delegáti FIFA a zástupci obou týmů. "Hrát se bude," zněla jeho poslední slova s tím, že všichni doufají v rozumné počasí, to znamená bez deště.

Před polednem vyrazila ze svého hotelu přímo pod můstkem na Holmenkollenu na stadión česká výprava. "Hráči z toho nejsou nadšení. Je to měkké, místy se trávník hodně boří. Nebude lehké vybrat kopačky a hlavně délku kolíků. S dlouhými by mohli na tvrdších místech zakopávat. Bude to alchymie. Hlavně hráči diskutují o tom, jak dlouho trávník vydrží, než se zejména prostředek úplně rozbije. Shodují se, že to bude chtít kombinovat spíš po stranách," zprostředkoval názor fotbalistů tiskový mluvčí týmu Lukáš Tuček.

Přiblížit se k hráčům už není v den zápasu možné. Po prohlídce trávníku se vrátili do hotelu a odpoledne je čekala předzápasová příprava. Na ní trenér Karel Brückner stanoví konkrétní taktiku podle nejčerstvějších poznatků. "Na sestavu stav trávníku nebude mít podstatný vliv," konstatoval kouč. Na stadión vyrazí dvě hodiny před začátkem.

Večer v 19.30 hodin by tedy český tým měl nastoupit v následující sestavě: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Galásek, Rosický, Nedvěd, Šmicer - Baroš. Poborský se Šmicrem by měli operovat v prostoru za Barošem, Galásek by měl krýt záda středové dvojici Rosický - Nedvěd. Zápas vysílá přímo  TV Nova.

Reklama

Související témata: