Hlavní obsah

Nedvěd zápas po návratu zvládl na výbornou

Karel Felt (Oslo)Sport.czPrávo

Přítomnost Pavla Nedvěda v týmu a na trávníku v Oslu znovu potvrdila, jak vynikajícím je fotbalistou a velice cennou součástí mužstva. I když mu v sobotu hluboký terén očividně nevyhovoval a jeho kolena i kotníky trpěly, odehrál celý zápas na maximální obrátky a ještě se výrazně podílel na akci, která skončila Šmicrovým vítězným gólem.

Článek

"Byl to moc těžký zápas, asi nejtěžší v mém dosavadním působení v reprezentaci, a jsem rád, že ho máme úspěšně za sebou. Na tom terénu se nedalo moc kombinovat. Bylo to, jako byste hráli plážový volejbal nebo fotbal. Bořil jsem se, když jsem chtěl zabrat nebo změnit směr, nešlo to. Utkání mě stálo v tomto směru víc sil než jiná," říkal desítky minut po utkání, když přišel z antidopingové kontroly.

"Bylo příjemné, že na mne kluci v šatně počkali. Tentokrát mi to netrvalo tak dlouho. Zvládl jsem to na první pokus. Jsem z Itálie už zvyklý, že chodím na doping, mám praxi," usmíval se spokojeně záložník Juventusu.

Z Nedvěda měli Norové velký strach a dal jim pořádně zabrat, což přiznali i po utkání. Nezabránili však několika jeho perfektním přihrávkám a hlavně té, po níž padl jediný gól zápasu. Vlastně celá ta akce byla dílem stříbrných veteránů z EURO 1996.

Začala u Nedvěda a po centru Poborského ji zakončil Šmicer... "Míč vybojoval mladík Tomáš Rosický a my starší jsme to dohráli... Dohromady dáme asi sto let, ta zkušenost a souhra musí být znát a neztrácí se absencí, i když trvá déle. Já si nepamatoval kombinace z reprezentace, ale oživil jsem si je," pravil s úsměvem.

Celkem 499 dní v mužstvu chyběl a fanoušci byli zvědaví, jak svůj návrat zvládne. "Tlak na mne byl velký, to jsem si uvědomoval, ale nepřipouštěl jsem si ho. Věděl jsem, že se na mne hodně spoléhá, a dal jsem do toho všechno. Bylo příjemné slyšet, jak fanoušci skandují moje jméno. Moc nám pomohli," říkal fotbalista, který opět oblékl dres s číslem 11, který v hledišti mělo několik desítek českých fanoušků.

Kapitánskou pásku neřeší

Nedvěd sám tlumil předčasnou euforii. "Nic jsme z pohledu celé baráže ještě neudělali, jenom vedeme v jejím poločase 1:0. Norové jsou velmi silní a budou nebezpeční i v Praze. Oni dobře brání, těžko se jim dávají góly, navíc dopředu mají kvalitu a jejich standardky nebo dlouhé auty se brání obtížně a chce to maximální úsilí. S tím jsme ale dnes hráli všichni. Doufal jsem, že jim při našich šancích, kterých jsme měli víc, dáme ještě nějakou branku. Musíme ve středu proti nim na Letné hrát stejně koncentrovaně a s takovým nasazením jako v Oslu," říkal.

"Zopakovat sobotní výkon by bylo super, pak dokážeme postoupit. Spokojený ještě nejsem, protože jsem přijel s myšlenkou pomoci tomuto mužstvu na mistrovství světa. Lepší terén bude určitě vyhovovat i jim. Nesmíme se uspokojit, jinak bychom si zavařili velké problémy. Od Norů můžete dostat gól z každého rohu nebo po každém autu. Teď si musíme odpočinout, protože i ve středu bude důležitá fyzička. Terén nám sebral hodně sil a čas na odpočinek je krátký. Měl jsem toho v závěru plné zuby, ale touha po mistrovství nás požene dopředu," přiznal.

O tom, zda převezme po šestnácti měsících kapitánskou pásku za vykartovaného Tomáše Galáska, podle vlastních slov nepřemýšlel... "To není podstatné. Tomáš tu odehrál velký zápas. Uvidíme, koho trenér určí. Kdokoliv mužstvo povede, půjde s ním za jediným cílem. Vyhrát a postoupit. Mužstvo má výborného kapitána, škoda že to nemůže završit, musíme bojovat i za něj," dodal přesvědčivě pravděpodobný středeční kapitán.

Reklama

Související témata: