Hlavní obsah

Rozehnal: Nikdy jsem v soubojích s Carewem nebyl sám

Není to tak dlouho, co si od reprezentačního kouče vyslechl sarkastický příměr o fotbalovém baroku, které při defenzivní práci předváděl. V sobotním utkání s Nory měl obránce David Rozehnal veledůležitý úkol: uhlídat nebezpečného střelce Johna Carewa. A dlužno poznamenat, že obstál na výbornou. "Ta kritika už je dávno za námi," říká Rozhenal v rozhovoru pro Právo.

Článek

Jaké byly vzdušné i pozemní bitvy s obávaným Carewem? Hrozně těžké, ale hodně jsme si pomáhali, rozebrali jsme si ho. Nikdy jsem na něj nebyl sám. On je vysoký, chodí do těla, je robustnější než já. Musí se na něj hrát obezřetně, aby z případných faulů na něho nevznikaly nebezpečné standardní situace. Musel jsem se soustředit na každý jeho pohyb, snažil jsem se dostat při vzdušných soubojích před něho. Vždy jsme ale na něho byli dva, někdy i tři a pak to klapalo, neměl žádný prostor.

Studovali jste hodně hru Carewa? Nejen jeho, ještě den před utkáním jsme na videu viděli norské standardky a auty. Věděli jsme, že Carew je z rohů, trestných kopů i dlouhých autových vhozů strašně nebezpečný.

Na těžkém terénu jste si asi moc fotbal nezahráli... To ne, ale my jsme se psychicky připravovali na bitvu, v níž se moc hezkého fotbalu čekat nedalo. Věděli jsme, kdo proti nám bude hrát, jak kvalitní a silný to je protivník. Chtěli jsme uhrát co nejlepší výsledek do odvety. Podle mého názoru jsme zápas zvládli velmi dobře.

V čem bylo utkání nejtěžší? Asi v koncentraci na celých třiadevadesát minut. Museli jsme se soustředit na každý míč, uskákat soupeře, protože ve vzduchu je velice silný. V obraně jsme se perfektně zajišťovali. I když někdo z nás ve vzduchu zrovna nevyhrál, byli za ním další spoluhráči. Neměli jsme problémy.

Prožíváte osobně velké štěstí po vítězství a svém kvalitním výkonu?Jsem šťastný za tým, protože jsme udělali velmi důležitý první krok k mistrovství světa. Ještě musíme zvládnout zápas na Letné a jsme tam.

Byl to váš nejlepší zápas v reprezentaci? Asi jo, ale nevím... To musí zhodnotit někdo jiný.

Po utkání s Arménií v Olomouci vás trenér Brückner kritizoval. Vaši hru nazval barokní. Chtěl jste tím spíš dokázat, že do základní sestavy patříte? Ta kritika už je dávno za námi, už na ni nemyslím. Když mi dá trenér šanci, ať je to v jakémkoliv utkání, vždycky se snažím mu dokázat, že mám na to, abych hrál v základní sestavě. Záleží na něm, jak můj výkon zhodnotí.

Reklama

Související témata: