Hlavní obsah

Nová jednadvacítka není slabší než ta minulá, odmítá Lavička pesimistické hlasy

Kadeřábek, Kadlec, Krejčí. Zvučná jména, která táhla minulou fotbalovou reprezentaci do 21 let. Nově se rodící tým takové borce mezi sebou nemá, i mezi experty se objevují hlasy o slabší generaci. Trenér Vítězslav Lavička, který mladíky převzal po červnovém mistrovství Evropy po Jakubu Dovalilovi, stesky o nižší kvalitě nastupujících lvíčat odmítá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér jednadvacítky Vítězslav Lavička.

Článek

„Slyšel jsem tyto hlasy o slabší generaci. V minulém cyklu se tým prezentoval výrazně po herní stránce na evropském šampionátu. To je pro nás motivací, abychom příchozí generaci dokázali stmelit a sehrát. A aby byla konkurenceschopná v kvalifikaci. Jestli je silnější nebo slabší, to ukážou až zápasy. Podle mě je velká naděje, aby to fungovalo a byli jsme úspěšní," uvedl Lavička.

Podle manažera týmu Jaromíra Šeterleho není na místě srovnávat mužstvo, které se teprve tvoří, s celkem, jenž své působení zakončil na ME. „Nemá smysl fňukat, že máme slabší tým. Chceme, aby byl sebevědomý, byť se třeba nějaké výsledky nepodaří," prohlásil Šeterle.

Na novou jednadvacítku čeká netradiční scénář: bez jediné přípravy vstoupí přímo do kvalifikace. Proto Lavička sáhl k dvoudennímu srazu. Ten začal v Praze s úderem úterního poledne, skončí ve středu po obědě.

Asistentem bude Jílek

„Jde o neobvyklou situaci, nemáme žádný přípravný zápas. Ale tak je to v mezinárodním termínovém kalendáři nastaveno a nic s tím neuděláme. Věděli jsme o tom a je potřeba se tomu přizpůsobit. Proto jsme se rozhodli udělat tento kemp. Je sice krátký, ale moc důležitý," řekl Lavička.

Pětadvacítku pozvaných hráčů čekají dva tréninky a týmové i individuální pohovory. Příště se tým sejde na konci srpna, 4. září pak vstoupí do kvalifikace o ME 2017 domácím duelem s Maltou. O pár dnů později hraje v Lotyšsku. Dalšími soupeři Čechů ve skupině budou Černá Hora, Belgie a Moldavsko. Na turnaj, jehož se zúčastní 12 týmů místo tradičních osmi, postoupí vítězové skupin, čtyři nejlepší celky z druhých míst podstoupí baráž.

V nominaci na dvoudenní sraz je 15 nováčků, z předešlého cyklu pokračuje minimum fotbalistů. Přesto už má Lavička představu o kostře budoucího týmu. „Měli by ji tvořit hráči ze zahraničí jako obránce Austrie Stronati, ale i ti, co prošli minulou jednadvacítkou, tedy Trávník a Hrubý. Jsou tam však i další šikovní hráči, například Čermák," uvedl Lavička, který v úterý zveřejnil svůj realizační tým. Za asistenta si vybral Václava Jílka, s nímž spolupracoval ještě nedávno na Spartě, koučem brankářů se stal Petr Kouba.

Reklama