Hlavní obsah

Rosický opět vynechá trénink, ve středu ale hrát chce

PRAHA

Stejně jako v neděli, ani v pondělí se záložník Tomáš Rosický nezapojí do přípravy české fotbalové reprezentace na odvetu baráže MS proti Norsku. Klíčového středopolaře stále trápí zranění, které si odnesl ze sobotní bitvy v Oslu, středeční utkání na pražské Letné by chtěl ale stihnout.

Článek

Rosický v sobotu patřil k hlavním postavám českého týmu, který vykročil za postupem na světový šampionát. Jenže po Riiseho nastřelení míčem se mu pootočilo chodidlo levé nohy, poranil si kotník a došlo také k natažení vnitřních kolenních vazů. Od soboty bolest příliš neustoupila.

"Moc se to nezlepšilo, ale lékaři i maséři mě uklidňují, že to bude v pořádku," řekl v pondělí novinářům pětadvacetiletý fotbalista, jehož absence ve středečním duelu by mohla českou hru výrazně ovlivnit.

Rosický dobře ví, že odveta s Norskem může být jedním z klíčových zápasů jeho kariéry. Účast na mistrovství světa by mu mohla přinést vysvobození z dortmundské zlaté klece. "Ale na to teď opravdu nemyslím. Účast na mistrovství světa je pro každého z nás taková výzva, že není ani nic důležitějšího," prohlásil.

Napětí z týmu nevyprchalo ani po sobotní těsné výhře 1:0, která dává do odvety velkou postupovou naději. Fotbalisté nepodlehli euforii, že už je rozhodnuto. "Možná si to někteří fanoušci myslí, ale já jsem osobně od nikoho nic podobného neslyšel. Jeden inkasovaný gól může všechno změnit," varoval. Na optimismus je prý dost času až do chvíle, kdy sudí Graham Poll ve středu naposledy pískne do píšťalky.

Právě skutečnost, že duel bude řídit známý anglický rozhodčí, by mohla nahrávat hostujícímu celku, který vyznává jednoduchý britský styl. Ale Rosický si myslí, že tak jednoznačné to není, podobně jako s kvalitou trávníku. "Možná to bude výhodné i pro Milana Baroše, jehož souboje v Oslu rozhodčí posuzoval dost jednostranně. Milan potřebuje hrát na hranici tvrdosti," domnívá se Rosický.

S lepší trávníkem na sparťanském stadiónu je to prý také dvousečné. "Samozřejmě, že by to mělo vyhovovat naší hře, protože ta je založena na rychlém přechodu přes střed hřiště a to na hřišti v Oslu skutečně nešlo. Ale třeba Pedersen s Carewem také evidentně trpěli," uvedl Rosický, podle něhož bude lepší hřiště vyhovovat oběma týmům.

Na MS patříme

Po účasti na mistrovství světa v Německu touží o to více, že už pátým rokem hraje bundesligu a dobře ví, že půjde o vydařený turnaj, na který by čeští fandové měli blízko. "Bude to skvělý šampionát, to už je jasné nyní. Bude to opravdu velkolepý svátek a my na něj patříme," tvrdí záložník, podle něhož rozhodne zkušenost v českých řadách. "Tenhle tým toho má už hodně za sebou a ve středu to psychicky zvládne," prohlásil.

Ani neúčast Tomáše Galáska, který chybí kvůli žlutým kartám, prý tým nemusí strašit. "V sobotu byl Tomáš opravdu výborný. Navíc to je kapitán, ale pevně věřím, že ho Honza Polák dokáže zastoupit," míní Rosický. Sám udělá všechno pro to, aby na trávník Toyota Areny vyběhl také. "I kdybych do té doby netrénoval, půjdu na to klidně z voleje. Je to mimořádný zápas," prohlásil Rosický rozhodně.

Reklama

Související témata: