Hlavní obsah

Grygera: Na Letné budeme chtít hrát určitě víc dopředu

PRAHA

Jedním ze spolehlivých defenzivních článku při sobotní výhře českých reprezentantů v Norsku byl i obránce Ajaxu Amsterodam Zdeněk Grygera. Ten v rozhovoru pro deník Právo přiznává, že si dlouho tak nezaskákal jako v úvodním barážovém duelu o mistrovství světa 2006.

Článek

Už jste setřásli únavu ze sobotního zápasu v Norsku?

V neděli to bylo horší, protože jsme toho moc nenaspali, ale něco jsme dohnali i v pondělí. Už to není tak zlé. Terén nám vzal moc sil.

Neměli jste obavy z nepředvídatelného odskoku míče na pískovém povrchu stadiónu v Oslu?

Museli jsme se celý zápas maximálně koncentrovat na každý míč. Už při rozcvičce jsme zjistili, že jednou míč odskočil, pak třikrát ne, ale vypořádali jsme se s tím dobře.

Jsou jejich pověstné dlouhé auty hodně nepříjemné?

Určitě, ale my jsme se na tuto jejich herní specialitu dobře připravili. Občas byl před naší brankou závar, ale zvládli jsme to. Perfektně jsme pokryli i Carewa. Pořád jsme kolem něj byli tři. Hlídali jsme si také odražené míče, aby se nedostaly k soupeři. Pravdou je, že takhle jsem si v utkání už dlouho nezaskákal. Na Letné to nebude lepší.

Tentokrát jste moc nechodil dopředu...

Nechtěli jsme to otvírat, zejména po vedoucím gólu. Nemělo smysl zbytečně riskovat a pouštět je do šancí. Dobrá obrana a hra vzadu na nulu byly výchozím předpokladem pro konečný úspěch.

Boudou Norové na letenské trávě jiní?

Myslím, že ne. Hrají stejným stylem, vysokými centry hledají vpředu Carewa a snaží se co nejvíc vytěžit ze standardních situací a dlouhých autů. Případně za něj chodí dopředu jiní hráči. Kombinační hrou nás asi nepřekvapí, není jim vlastní.

V Oslu jste si docela zaběhal s Pedersenem...

Hlavně jsem si dával pozor na jejich taktické manévry, kdy při Carewových úspěšných hlavičkách zabíhá Pedersen za obranu, případně si role vymění, nebo tam chodí i Iversen. Měl jsem ho přečteného, je to výborný levák, který umí obejít hráče v souboji jeden na jednoho. Ale dal mi zabrat. Podstatné je, že jsme Nory do šance nepustili a vyhráli.

Čím budete chtít Nory ve středu překvapit?

Na kvalitní trávě a před našimi fanoušky budeme chtít hrát víc kombinačně a dopředu. Ne bezhlavě, ale určitě víc útočně. Bude to jiný zápas, víc se projeví naše technické přednosti.

Nesvádí výhra v Norsku k určitému podcenění soupeře?

V žádném případě. My to bereme jen jako poločas, který vedeme 1:0.

Jak budou vypadat zbývající hodiny do odvety?

Potrénujeme, podíváme se na soupeře na videu a budeme nabírat síly.

Reklama