Hlavní obsah

Polák varuje: Ještě to nemáme v kapse

PRAHA

Je mu čtyřiadvacet let, přesto už hraje Jan Polák třetí baráž o velký fotbalový turnaj. Že je to k nevíře? Nesmlouvavý záložník absolvoval dvě vyřazovací bitvy o mistrovství Evropy s týmem do jedenadvaceti let. Skóre z nich má vyrovnané. Ve středu v odvetné bitvě s Norskem o mistrovství světa 2006 chce v elitním českém výběru zvrátit stav na svoji stranu.

Článek

S největším pravděpodobností to bude právě Polák, kdo zaujme místo vykartovaného kapitána Galáska na postu štítového záložníka. "Trenér má více možností. Je nás tady přece třiadvacet," kroutí hlavou hráč patřící německému Norimberku.

Do úvahy přicházejí ještě Kováč a Jarošík, ale Polák je na tomto postu z letošních kvalifikačních a přátelských utkání nejprověřenější. "Podle tréninků se dá poznat, koho pan Brückner na hřiště pošle. Není to stoprocentní, ale vytušit se to dá," připouští borec, který v minulosti působil v Liberci a Brně, že by mohl být v sestavě.

Vyrovnaná bilance

Barážové klání nezažívá poprvé. Na podzim roku 1999 s týmem do jedenadvaceti let právě pod taktovkou trenéra Brücknera v boji s Řeckem vyválčil postup na ME na Slovensko. Přivezl si stříbro, z dalšího šampionátu přidal zlato. Jako kapitán vedl tým do jedenadvaceti let také v barážovém boji se Švýcarskem na podzim 2003.

"Vyhráli jsme v Basileji," vzpomíná Polák. Výsledek 2:1 z prvního duelu dával Čechům velkou naději na postup. Jenže v domácí odvetě tým trenéra Ličky stejným výsledkem prohrál, v penaltovém rozstřelu se radovali Švýcaři. "Bylo to hrozné. Už to nikdy nechci zažít," kroutí hlavou Polák.

I tehdy byl český tým v podobné pozici jako nyní celek trenéra Brücknera. Před odvetou s Norskem už mnozí fanoušci myslí na šampionát v Německu a dnešní odvetu mají za rozhodnutou. "Tehdy byla atmosféra podobná. Taky se zdálo, že se nic nemůže stát," vybavuje si Polák.

"Na naší straně je psychická výhoda, ale výsledek z prvního duelu je hodně ošidný. Postup ještě v kapse nemáme," varuje. Přesto pevně věří, že tentokrát uspěje tým, jehož je součástí. "Musíme se maximálně koncentrovat do posledního hvizdu, bojovat, nic nevypustit. Je to poslední zápas. Každý z nás se vybičuje k maximálnímu výkonu, motivace je obrovská."

Narozdíl od starších spoluhráčů se případným nezdarem nemusí trápit, neboť zajisté bude mít ještě možnost k nápravě. O tom však nechce ani slyšet. "Každý z nás chce jet na mistrovství. A já chci uspět na první pokus," říká odhodlaně.

Norové statistiku nepotvrdí

Faktu, že Norové jsou na hřištích soupeřů lepší než doma se nebojí. "Mají velkou sílu. Při standardních situacích, při autech... Přesto věřím, že je uhlídáme a oni tu svoji statistiku v Praze nepotvrdí," prohlašuje Polák. Doufá, že fanoušci českému týmu pomohou více než proti Nizozemsku v říjnové kvalifikaci.

"To bylo na tribunách hodně Holanďanů. Věřím, že teď bude atmosféra lepší. Pro nás je podpora důležitá. Rád bych zažil na Letné oslavy postupu," zasní se. V oblacích však nelétá. "Od okamžiku, kdy jsme opustili kabinu v Oslu jsme při zemi. Nikdo neslavil. Všichni víme, že nejtěžší krok nás teprve čeká."

Reklama

Související témata: