Hlavní obsah

Brückner: Bylo to pravé barážové peklo, ruská ruleta...

Karel FeltSport.czPrávo

Nejtěžší úkol své kariéry splnil. Trenér Karel Brückner na pozápasové tiskové konferenci přiznal, že postup na mistrovství světa do Německa je jeho největším trenérským úspěchem a deníku Právo řekl: "Baráž je úplné peklo, jako ruská ruleta."

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Karel Brückner už může přemýšlet nad soupeři na MS.

Článek

Trenére přijměte blahopřání a přibližte zápas ze svého pohledu...

Blahopřání patří mým hráčům a mému mužstvu, skládám mu velký kompliment... Bylo to pravé barážové peklo... Ruská ruleta... Věděli jsme, že výsledek z Osla1:0 nic není a cítili jsme, že to bude ve středu ještě hodně těžké. To se vyplnilo. Byl to můj nejtěžší zápas v trenérské kariéře a postup na mistrovství světa považuji za svůj největší trenérský úspěch.

Zlobili vás Norové ve středu víc než v sobotu?

V sobotu jako ve středu, oni zlobili už v úterý... Je to velmi silný celek, ale v baráži si lehkého soupeře nevyberete.

Který moment v utkání pro vás byl nejtěžší?

Celý zápas od první do poslední minuty. Kdykoliv mohli udeřit, co je platné, když odehrajete dobře 89 minut a 58 sekund, když dvě sekundy mohou rozhodnout. Stačí třeba jedno podklouznutí.

V sobotu jste říkal, že dárek k 66. narozeninám chcete od hráčů až ve středu, takže jste s ním spokojen?

Samozřejmě! Narodil jsem se v barážovém období... Po prvním utkání jsem jim říkal, že bych si přál vždycky k narozeninám skalp svého soupeře. A chtěl bych takových dárků ještě pět.

Co jste říkal výkonu Tomáše Rosického?

Obdivuji, že nastoupil a rozhodl zápas. Nebyl zdravotně v pořádku.

Přítomnost Pavla Nedvěda nepochybně týmu pomohla, pojede i na mistrovství světa?

Pavel Nedvěd byl v pravou chvíli na pravém místě. Já vždycky věřil, že se vrátí. A jestli pojede na mistrovství světa, je na něm. Já s ním počítám, a když se o postup zasloužil a říká, že by si chtěl na mistrovství světa zahrát... On je velice silný typ, jak na hřišti tak mimo ně. Pro mužstvo je po všech stránkách nesmírně cenný a opět to dokázal... Už jsem rozdal těm hráčům, kteří chtějí končit, předběžné rozlosování mistrovství Evropy 2008...

Uspokojil vás Rozehnal a celá obrana, která nedostala ve třetím důležitém zápase gól?

Zase to baroko... Já kritizuji hráče mnohem ostřejšími slovy. O něm jsem od zranění Bolfa nepochyboval. Svým výborným výkonem mě nepřekvapil. A jestli, pak tím kritizovaným výkonem v Olomouci proti Arménii. Co se týká obrany, ta je kvalitní. Většinou, když chci, abychom nedostali gól, tak to splní. Když jsme nastříleli v kvalifikaci nejvíce branek, očekávat, že jich i nejméně dostaneme, tak to dokáže jen jedno mužstvo.

Jaké?

Klapzubova jedenáctka.

O čem budete přemýšlet do losu na mistrovství světa 9. prosince?

Teď jsem si vychutnal ty krásné minuty, kvůli kterým se fotbal hraje. A zase nastane všední život, los, shánění ubytování, příprava... Budu také přemýšlet, jestli zase dostaneme Holanďany...

Jaké teď máte přání?

Přání... To jako kouzelný dědeček? Přání má každý Ferda mravenec. Tady se nehraje na přání, to je o tvrdé práci, tady máš cíl a záměr a dělej. To je tvrdá reality show.

Budete postup slavit?

Kdepak, já neslavím. Dám si dvě piva, což je moje nutnost, chemický proces, který potřebuji. Pro mne je oslava, když si sednu s lidmi, s nimiž jsem osm let nebo čtyři. Popovídáme si.

Reklama