Hlavní obsah

Ujfaluši: Tak koncentrovaně jsme ještě nehráli

Tomáš FlieglSport.cz

Před baráží panovaly obavy z defenzívy českých fotbalistů, obrana ale proti Norům zazářila a ani v jednom z dvojice zápasů jim nedovolila skórovat. Velkou zásluhu na tom má i stoper Tomáš Ujfaluši. Obránce italské Fiorentiny jako jediný z Brücknerovy družiny nechyběl v jediné minutě kvalifikace MS 2006. "Tak koncentrovaně jako proti Norsku jsme s reprezentací ještě nikdy nehráli," říkal po zápase Ujfaluši.

Článek

Po zápase si Ujfaluši vychutnával vítězné pocity. "Teď si to užívám. Hodně těžký to bylo už v Norsku, ještě horší dneska. Všichni jsme se hodně snažili a pořádně bránili, ale hodně nás podržel Čechíno. Zaslouží velkou pochvalu," připomněl Ujfaluši několik vynikajících zákroků brankáře londýnské Chelsea Petra Čecha.

Rozhodující gól zařídil parádním volejem Tomáš Rosický. Okamžiky radosti si vybavuje i český stoper. "Pomyslel jsem si, že to je doma. Měli jsme už dva góly náskok a s tím, jak jsme hráli koncentrovaně, nám už Norové nemohli dát dva góly. Takhle koncentrovaně jsme nehráli asi nikdy. Každý se obětoval, hrál na hranici možností," upozorňuje "Ujfi".

Ten je z obranných řad české reprezentace nejzkušenější, co se týká startů v národním celku. "Před zápasem jsem ale byl hodně nervózní. Jednobrankový rozdíl přeci jenom nebyl tak markantní. Takže obavy jsem měl," připustil Ujfaluši.

Maximální koncentrace

Napětí ale s přibývajícím časem postupně opadalo. "Když se blížila devadesátá minuta, tak už jsem byl přesvědčený o tom, že to udržíme. Když rozhodčí ukázal, že chybí jenom minuta, tak už jsem cítil jenom takové očekávání, kdy to odpíská a vypuknou emoce," popisuje obránce Fiorentiny poslední okamžiky odvetného zápasu.

Ujfaluši nemá problém najít nejdůležitější okamžiky barážového dvojutkání. "Byl to fakt, že jsme stejně jako v Norsku hodně dobře bránili. Norové měli dvě nebo tři šance, ale jinak si příležitost nevytvořili. Rozhodlo to, že jsme z minima šancí vytěžili maximum. Dali jsme dva góly a po oba zápasy jsme byli maximálně koncentrovaní na náš cíl," analyzuje klíčové faktory sedmadvacetiletý bek.

Češi se na světovém mistrovství objeví po dlouhých šestnácti letech. "Pocity přijdou ještě později, jak se bude blížit mistrovství světa. Teď to jsou spíš emoce bezprostředně po zápase. Jsme moc rádi, že se nám povedlo postoupit," odmítá myšlenky na velký úspěch reprezentační obránce.

Chci silné soupeře

Nad možnými soupeři Ujfaluši ještě nedumá. "Zatím ještě nad nimi nepřemýšlím. Bavili jsme se ale o nich se Šmícou. Říkal, že by konečně chtěl argentinskej dres. Já to nechám náhodě, ale rád bych si zahrál proti Brazilcům, Italům. Prostě proti těm nejlepším. Věřím, že se hlavně dáme všichni zdravotně do kupy," přeje si uzdravení hráčů jako Koller nebo Lokvenc Ujfaluši.

Zdravotní stav byl největší komplikací závěru kvalifikace, kouč Brückner se musel obejít právě bez svých "věží", kteří jsou pro jeho systém nepostradatelné. "Přál bych si, aby širší kádr zůstal zdravotně v pořádku. To potřebujeme nejvíc, abychom na mistrovství uspěli," přeje si Tomáš Ujfaluši.

Reklama