Hlavní obsah

Lavička poprvé nominoval. V jeho výběru jedenadvacítky nechybí sedmnáctiletý Černý

Praha

Nový trenér fotbalové jednadvacítky Vítězslav Lavička nominoval k úvodním zápasům kvalifikace mistrovství Evropy 2017 i sedmnáctiletého záložníka Václava Černého z Ajaxu. Ve výběru pro utkání s Maltou (4. září v Jablonci) a v Lotyšsku (8. září) jsou také další tři krajánci - brankáři Jindřich Staněk z Evertonu, Lukáš Zima z Perugie a obránce Patrizio Stronati z Austrie Vídeň.

Foto: AFC Ajax, Facebook

Václav Černý debutoval v prvním týmu Ajaxu v pouhých 17 letech.

Článek

"Vaška Černého jsme sledovali a informovali jsme se na něj mimo jiné u jeho otce, který u nás trénuje mládežnické reprezentace," uvedl Lavička. "Výkonností si pozvánku do jednadvacítky zaslouží a jeho výkony ho opravňují i k tomu, aby nebyl jen do počtu, ale aby se popral o základní sestavu," dodal.

Černý je jedním z 13 nováčků v nominaci, nedostatek startů za jednadvacítku, ale Lavičku netrápí. Většina hráčů už nastupovala za výběry nižších věkových kategorií. "Proto jsme se o nominaci také hodně bavili s trenéry ostatních reprezentací. Výhodou bylo, že tady na Strahově máme všichni kanceláře vedle sebe," uvedl Lavička.

Trenér má radost, že všichni hráči v nominaci pravidelně nastupují, ať už v české lize, nebo v zahraničí. "V Itálii ještě sezona nezačala, ale Zima chytá v přípravě, Staněk nastupuje za rezervu. Výjimkou je Stronati, který začal v základní sestavě, ale pak Austria prohrála a trenér dal přednost zkušenějším hráčům. U něj ale vycházím z toho, jak si ho pamatuji z působení v Ostravě, kde navíc nastupoval s Kašou," uvedl trenér.

Lavičkův výběr vstoupí do kvalifikace v Jablonci proti Maltě, která už odehrála dva zápasy a vede tabulku se čtyřmi body. Své jediné utkání proti ní odehrálo Lotyšsko, které s ní prohrálo 1:2. Dalšími soupeři českého týmu budou Belgie, Černá Hora a Moldavsko.

Nominace české fotbalové reprezentace do 21 let na utkání kvalifikace mistrovství Evropy 2017 s Maltou  a v Lotyšsku
KlubPočet startůBranky
Brankáři
Jindřich StaněkEverton00
Vojtěch VorelVlašim00
Lukáš ZimaPerugia10
Obránci
Milan HavelBohemians 190500
Daniel HolzerOstrava20
Filip KašaOstrava10
Antonín KřapkaMladá Boleslav00
Michael LüftnerTeplice20
Aleš MatějůPlzeň00
Petr RysPříbram00
Patrizio StronatiAustria Vídeň10
Záložníci
Aleš ČermákMladá Boleslav10
Václav ČernýAjax00
Jakub FulnekJihlava00
Marek HavlíkSlovácko00
Robert HrubýSlavia41
Tomáš SoučekSlavia00
Daniel TetourDukla00
Michal TrávníkJablonec112
Útočníci
Stanislav KlobásaMladá Boleslav00
Zdeněk LinhartČeské Budějovice10
Patrik SchickBohemians 190500

Reklama