Hlavní obsah

Nebýt profesora Koláře, měl jsem kvůli zvěrolékaři v Besiktasi po kariéře, vypráví Sivok

Bídný start nového angažmá zažívá Tomáš Sivok, obránce české fotbalové reprezentace, která se chystá na čtvrteční bitvu kvalifikace o ME 2016 s Kazachstánem. V tureckém Bursasporu, kam se přesunul v červnu po sedmi letech v Besiktasi Istanbul, sice odehrál všechny čtyři zápasy nové sezóny, ale jeho klub pokaždé prohrál.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Sivok během tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

V jakém rozpoložení jste dorazil na sraz reprezentace s ohledem na výsledky klubu?

Zatím se nedaří, je to rozkoukávání. Vedení se nepodařilo udržet hráče, s nimiž jsme hráli celou přípravu. Týden před Superpohárem jsme prodali pět kluků. Během přestupního období přišlo šestnáct nových hráčů. Máme úplně nový tým, souhra je nulová.

Čekal jste tedy, že po prohře v Superpoháru neuděláte ve třech kolech ani bod?

Posily přicházely za pochodu. Vlastně jsme dosud nastupovali bez ofenzivních hráčů. Křídla hráli obránci, útočníka záložník. Nyní se snad vše stabilizuje.

Jak vše nesou horkokrevní turečtí fanoušci?

Vnímají, že došlo k velkým změnám a zatím mají pro naše výsledky pochopení. I trenér Saglam říkal, že byla chyba vedení, když jsme nebyli kompletní od začátku. Nepochybně budeme silní, jenže nám trošku ujel vlak. Nicméně v nadcházejícím domácím utkání budeme pod enormním tlakem.

Cílem Bursasporu bylo vybojovat pohárovou Evropu. Nepřehodnotilo vedení plány?

Ne. Nic jiného než poháry se neočekává. Máme v kádru třináct reprezentantů, jen se všechno musí dát do kupy.

Po třech kolech jste předposlední. Nemáte trošku obavy, že než si sestava sedne, špička turecké ligy bude pro Bursaspor příliš vzdálená?

Upřímně mám strach, že nám špička uteče. Kvalitu máme, jenže každý kluk hraje podle zažitých zvyklostí z minulého klubu. Dva dělají něco, tři zase něco jiného. Podle mého budou potřeba tak tři týdny, abychom se sehráli. Jenže jestli nezačneme hned vyhrávat, bude zle. Po dvou dalších kolech bez případného bodového zisku nikdo nebude brát ohledy. V Turecku nikdo tolik času nedostane.

Nelitujete letní volby při přestupu?

Vůbec! Klub funguje skvěle. Za čtrnáct dnů se bude otvírat nový stadión, máme super tréninkové hřiště. Samozřejmě je mrzuté, že posily nepřišly před ligou, ale až do rozehrané soutěže. Příprava byla totiž super, ale pak jsme zůstali jen tři pro základní sestavu.

V průběhu jara jste měl trable se stehenním svalstvem. Jste definitivně fit? Nepředstavovalo zatížení v úvodu sezóny problém směrem k reprezentaci?

Jsem v pořádku. Poděkování patří profesoru Kolářovi, který mi zachránil kariéru. Klubový lékař mi dával pořád injekce. Dostal jsem jich snad dvacet, zlepšení nula. A pak stačila úplná banalita, aby mi pan Kolář změnil vložky v botách.

Vážně šlo o tak nicotný problém, který nedokázal lékař Besiktase rozpoznat?

Ano. Byl jsem smutný, že v tak velkém klubu může pracovat takový doktor. No, doktor... Jednal spíše jako zvěrolékař. Chápu, že každý může udělat chybu, ale to byl nejhorší člověk, s nímž jsem se v Turecku setkal. Problémy s ním měli i jiní kluci. Byl arogantní, šel slepě jednou cestou. Však už také v klubu není.

Reklama

Související témata: