Hlavní obsah

Postav Škodu! slyšel Vrba slávistické fanoušky u televize. Poslechl je a dobře udělal

zp, dosSport.cz

Zase si musel prožít infarktové stavy. Stejně jako ve třech předchozích kvalifikačních zápasech s Turky, Islanďany a Lotyši jeho tým opět o gól prohrával. A znovu se dokázal nepříznivě se vyvíjejícímu osudu vzepřít a v konfrontaci s Kazachy výsledek otočit. Ze čtyř kvalifikačních duelů s podobným vývojem vytěžil nakonec úctyhodných deset bodů, takže trenér Pavel Vrba si mohl úlevně oddechnout. Povinné vítězství jeho svěřenci vydřeli, takže postup na EURO 2016 je blíž. A vzhledem k příznivé konstelaci ostatních výsledků ve skupině o pořádný kus.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér národního týmu Pavel Vrba jásá, jeho žolík Milan Škoda právě otočil nepříznivý duel s Kazachy.

Článek
Fotogalerie

To musí těšit a dodat pořádnou víru ve vlastní mančaft, když dokáže takovýmto způsobem otáčet zápasy...

Asi bude lepší, když budeme prohrávat a pak utkání otáčet, než abychom vedli jako na Islandu a pak zápas prohráli.

Je vidět, že jste po prožité kovbojce se šťastnou zápletkou v náramně dobrém rozpoložení. Ale není divu, když jste vzpomínaný zvrat opět svedli.

Cením si ho, protože svědčí o obrovské vnitřní síle mužstva. Možná nemá takové jméno, jako kdysi, o to víc odvádí na hřišti a pro úspěch dělá maximum. V kvalifikaci už po několikáté, což je super.

Vy také. Ve druhé půli jste dokonce odložil sako a koučoval jen v košili. To vás výkon vašeho týmu v první půli tak dopálil, nebo šlo o reminiscenci na nějaký plzeňský rituál z minulosti?

Vzpomněl jsem si na kvalifikaci o Ligu mistrů s Trondheimem, kdy jsme s Plzní v půli také 0:1 prohrávali. Tehdy šlo sako dolů, i když pršelo. Pomohlo to, vyhráli jsme a postoupili. Proti Kazachstánu jsem to měl snazší, neboť déšť ustal.

Hlavně však pomohlo, že jste nasadil Škodu, který mužstvo a de facto i postup do Francie zachránil. Co vás k tomu vedlo?

Chtěli jsme zjednodušit hru a centrovanými balóny do vápna hledat a nacházet právě Škodu. Jeho příchod byl rozhodujícím momentem, protože dal dva góly a zápas rozhodl.

Slávistický národ vám teď určitě blahořečí, že jste právě na jejich snajpra ukázal a ten vynikl a zviditelnil se.

Však jsem si o přestávce říkal, co asi u televize křičí slávističtí fanoušci. Slyšel jsem: Postav tam Škodu. Poslechl jsem a vyšlo to.

Vyšlo to i proto, že hra ve druhé půli se hodně změnila.

Musela, protože v prvním poločase jsme inkasovali branku po standardní situaci, na kterou jsme měli reagovat jinak. A pak už jsme jen dobývali bránu soupeře. Jenže naše hra byla pomalá, takže Kazaši se stačili včas přesouvat a my si kromě Limberského břevna nevytvořili příležitost. Po změně stran jsme hru zjednodušili, v rozehrávce jsme byli rychlejší, vytvořili si až drtivý tlak a nakonec jsme soustředěně a disciplinovaně hrajícího soupeře přece jen porazili.

I s přispěním štěstí...

Souhlas. Kdyby Kazaši využili jednoho brejku, kdy šli dva na jednoho, mohl zápas skutečně skončit jinak.

Jenže neskončil, vy jste vyhráli a ke všemu vám nahrály výsledky Nizozemců a Turků. Oranje doma prohráli s Islandem, Turci pouze remizovali s Lotyši.

Ty výsledky nám udělaly radost. Chybí nám ještě tři body, abychom pravděpodobně postoupili na EURO. Už další zápasy mohou rozhodnout.

Takže už slavíte?

Není co.

Reklama

Související témata: