Hlavní obsah

Ztráty Nizozemců a Turků mě překvapily, hlásil Čech. Kvalifikace už může být hotová

Prožíval dvojí radost. Bezprostředně po zápase s Kazachstánem si užíval euforii s fanoušky z vítězného obratu, navíc brankáře Petra Čecha notně potěšily výsledky ostatních zápasů ve skupině. Ty k němu dolétly při odchodu do kabin. „Překvapily mě, je to pro nás bonus. Při jisté konstelaci může být hotovo už v neděli v Lotyšsku," je si vědom Čech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští reprezentanti zleva Bořek Dočkal, Petr Čech a Pavel Kadeřábek po utkání s Kazachstánem.

Článek
Fotogalerie

Vzhledem k příznivým výsledkům ostatních zápasů by byl hřích s Kazachstánem klopýtnout...

Řeknu to takhle: vybojovali jsme velice důležité tři body.

Byla cesta za nimi těžší, než jste čekali?

Udělali jsme si to složitější v tom, že v první půli, i když jsme si dokázali vytvořit převahu, nám finální fáze nevycházela natolik, abychom se dostávali do šancí. Navíc soupeř z první standardní situace vstřelil gól. To mu dalo motivaci, zvedlo ho to, bránil, o to složitější to bylo pro nás.

Co vám říkal trenér Vrba o přestávce?

Že musíme hrát mnohem agresivněji, že musíme dostat Kazachy pod větší tlak a dostat ze stran do vápna centry, abychom měli šanci vstřelit branku. Přesně takhle jsme nakonec dali oba góly.

Jak vám bylo, když ještě v 70. minutě jste prohrávali?

Sice ubíhal čas, gól nepřicházel, ovšem v tu dobu už přicházely šance, ve vápně se pořád něco dělo, kolikrát ke gólu chyběly centimetry. Bylo patrné, že soupeři docházejí síly a že to bude mít těžké, aby v takovém tempu vydržel až do konce. Sice měl po přestávce pár brejků, ale nevyužil je. Trenér Vrba pak vyměnil ofenzivní hráče, nasadil čerstvé, což se ukázalo jako klíčové, Milan Škoda zařídil oba góly.

Měl jste dvojnásobnou radost, když jste se dozvěděl výsledky utkání ve skupině?

Jak dopadli Holanďani s Islandem a Turci s Lotyši jsem se dozvěděl při odchodu ze hřiště. Překvapily mě, je to takový bonus pro nás. Nyní Islandu stačí už jen jedna výhra, aby si zajistil postup. Nám při určité konstelaci také - když v neděli vyhrajeme v Lotyšsku, za příznivých okolností může být pro nás kvalifikace hotová.

Postup je na dosah...

Rádi bychom proměnili hned první mečbol, byť je zatím hypotetický. Pokud Holandsko vyhraje další zápas, všechno bude otevřené. My se hlavně musíme soustředit, abychom uspěli v Lotyšsku, uvidíme, jestli to bude stačit, či nikoli.

Očekával jste, že po loňském famózním podzimu bude druhá kvalifikační fáze tak obtížná?

Na podzim nám všechno hrálo do karet, vyhráli jsme i zápasy, v nichž to na tři body nevypadalo. Pak se to otočilo. Ale nemohli jsme si určitě myslet, že porazíme úplně každého.

Oslaví fotbalová reprezentace už v neděli v Lotyšsku postup na EURO 2016 ve Francii?
Ano
40,5 %
Ne
59,5 %
Celkem hlasovalo 35803 čtenářů.

Reklama

Související témata: